Sl8n8

Jaar: 2006
Land: België/Nederland
Regie: Frank van Geloven & Edwin Visser
Score: ★★★½☆
 

“En toch is Hoogeveen een echte horrorstad”, verzekerde de bioscoopexploitant ons toen we maandag voor de tweede keer achter elkaar de enige bezoekers voor Sl8n8 waren. Wie gaat er nou twee keer naar een Nederlandse horrorfilm? Wij, want zondag bleek de film helemaal niet op de op de website vermelde tijd te draaien en kregen we vrijkaartjes. Het bleek geen verspilde tijd om nog eens een klein half uur te gaan rijden.

Hoogeveen heeft inderdaad een afschrikwekkend centrum, maar daar doelde de sympathieke uitbater niet op. In 1993 werd hier voor het eerst in ons land een all-night horrorshow georganiseerd. Horrorfilms trokken over het algemeen hoge aantallen bezoekers. Zo niet nu, maar het was vermakelijk de film in privésfeer op groot doek te mogen genieten. Of we pauze wilden. Nee, dat hoefde niet. Wel werden we persoonlijk op onze wenken bediend en werd er halverwege de film een versnapering gebracht. Prima service.

Sl8n8 zelf viel ook helemaal niet tegen. Na de slechte kritieken en het kinder8ig gebruik van cijfers in de titel waren onze verwachtingen niet bepaald hooggespannen, maar doordat Dood eind – één van die andere Nederlandse horrorfilms die ineens overal als paddenstoelen uit de grond lijken te schieten – zo snel uit de bios was dat we hem gemist hadden, moest ik per se naar Sl8n8.

 

Het begin was sfeervol, al is de camera net iets te handheld. Een oude landkaart van Limburg, schokkende beelden van een on-Nederlandse kwaliteit en een oude sage die hoewel niet spetterend toch goed genoeg is om het hele verhaal aan op te knopen. Dan: truttige Hollandse soap die het ergste doet vermoeden. Gaat dit zo anderhalf uur lang door? Neen! Er moet immers nog bloed vergoten worden – liefst met liters tegelijk.

Dan verandert Sl8n8 van een amateuristisch maar goed bedoeld vriendenproject in een venijnige slasher. Van Geloven en Visser hebben goed opgelet bij het bekijken van de grote voorbeelden in het subgenre en voegen een leuk nieuwtje toe: in plaats van een gemene seriemoordenaar die de tieners een voor een aan zijn mes rijgt maken de in de mijn gevangen jongeren elkaar af. Het aantal moordenaars ‘on the loose’ neemt zo schrikbarende hoogten aan!

Maar wat is er Nederlandser dan klagen en initiatieven de grond in boren? Sl8n8 is een prutsfilm, al knopen ze er in Hoogeveen nog een weekje aan vast. Zelfs de genremedia beklaagt zich over de Nederlandse horrorgolf: waar blijven de Witte Wieven en andere lokale sagen en legenden? Je krijgt verdorie een vuurman in Sl8n8! Al met al geen slecht begin van de Nederlandse horrortrits, maar een symbolische acht is Sl8n8 niet waard.

The Plague of the Zombies
Running Time

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*