South Park: Bigger, Longer & Uncut

Jaar: 1999
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Trey Parker
Score: ★★★★☆
 

Het moet allemaal niet te moeilijk zijn als je al de hele avond whisky zit te drinken. South Park: Bigger, Longer & Uncut sloot qua subtiliteit niet helemaal aan bij onze 17 jaar oude Glengoyne en de Isle of Jura whisky uit Iains privécollectie, maar wat deed dat nou eigenlijk wel in het nederige stulpje (zelden een behuizing gezien waarop dit cliché meer van toepassing was) van de Engelsman?

We aten zogenaamde ‘damn tasty’ pizza’s en ranzige chicken wings, keken swingende commercials die opriepen tot veilige seks en zagen de Wildboyz met olifantenpoep gooien en zich insmeren met menselijke asresten op een rivieroever in India. Het terrarium met rattenslangen en de grote bak vol kakkerlakken droegen zeker bij aan de sfeer, evenals de verzameling FHM’s met berichten over mensen die in beknelde positie hun eigen arm af moesten zagen, spectaculaire foto’s en een verhaal over hoe je vrouwen kunt laten ejaculeren.

Voor we daaraan toekwamen viel ons oog op de kast vol videobanden en dvd’s. Wonderbaarlijk hoe naadloos de titels aansloten bij de reeds gecreëerde übermannelijke sfeer. We kozen dus voor South Park: Bigger, Longer & Uncut, toch nog een film met een beetje verhaallijn. Zowaar had een van ons vijven de film nog nooit gezien. De rest zong uit volle borst mee.

 

Want, voor degenen die het niet weten, South Park: Bigger, Longer & Uncut is een musical. En een heel wat betere musical dan die andere productie van Trey Parker die ik al eerder heb besproken; Alferd Packer/Cannibal: The Musical. Dit keer zijn de liedjes een stuk beter en afwisselender. En er zijn er een stuk meer van.

South Park: Bigger, Longer & Uncut grossiert in smerige taal. Enerzijds om aan te geven hoe ridicuul het is dat extreem geweld in Amerika op tv en in films getolereerd wordt terwijl het eerste het beste donkey-raping shit-eating uncle-fucker weggepiept wordt; anderzijds omdat de heren Parker en Stone erg graag een R-rated animatiefilm wilden maken. Nederland is een van de weinige, zo niet het enige land waar de film zomaar voor alle leeftijden vrij toegankelijk is. Hoera voor ons!

South Park: Bigger, Longer & Uncut is na zes jaar een stuk minder provocerend dan de nieuwste afleveringen van de serie. De kwesties zijn wat minder precair dan bijvoorbeeld het op de hak nemen van de situatie rondom Terry Schiavo en het blijft in de film bij vieze praatjes (er worden nog geen ananassen vaginaal ingebracht, zoals we Paris Hilton later zien doen). Desalniettemin een fijne manier om een whiskyavondje af te sluiten en na drie keer zien nog altijd een hoge notatie waard.

NEKRomantik
Gong Fu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*