Spaceballs

Jaar: 1987
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Mel Brooks
Score: ★★★½☆
 

Tijdens de laatste stuiptrekkingen van de herfstvakantie probeerden Frank, Willem en ik ons nog even zo min mogelijk met de komende werkweken bezig te houden. Liever besteedden we onze vrije tijd zo nutteloos als we maar konden bedenken. Frank had Dodgeball: A True Underdog Story een dag eerder al gezien, maar had ook de dvd van Spaceballs. En die valt, zeker bij de derde of vierde kijkbeurt, in de categorie nutteloos.

Wie Robin Hood: Men In Tights en Dracula: Dead And Loving It van Mel Brooks al kent, weet dat de man graag balanceert op het dunne touw tussen ‘om je te bescheuren’ en ‘plaatsvervangende schaamte’. Nu vind ik ‘om je te bescheuren’ een erg nare uitdrukking, dus dat geeft al aan hoe gevaarlijk het is precies die scheidslijn op te zoeken. Het gaat vaker fout dan goed, maar Spaceballs keek ik vandaag niet voor niets al voor de zoveelste keer.

Ik heb niet altijd het soort films gekeken waar ik nu mijn vrije tijd mee dichtplamuur. Als kind keek ik hele gewone films, zoals bijvoorbeeld Star Wars. Die films zijn nog steeds leuk, maar dan puur uit jeugdsentiment. Nu kom je er ineens achter hoe oersaai ‘karakters’ als Luke Skywalker eigenlijk waren. Het pleit dan ook voor Spaceballs dat dergelijke lulhannessen helemaal niet voorkomen in het script: Mel Brooks gebruikt een paar personages om te parodiëren maar haalt minstens zoveel grappen uit (al dan niet door hemzelf bedachte) andere films.

 

Spaceballs is zo’n film met drie grappen per minuut en dat anderhalf uur lang. Gelukkig zijn twee op de drie grappen nog geslaagd ook, zoals het bekijken van Spaceballs: The Movie om erachter te komen hoe het plot zich gaat ontwikkelen. Of de combinatie die planeet Druïdia gebruikt om haar luchtschild te beschermen; dezelfde cijfercode die president Skroob voor zijn koffers gebruikt. En Lord Dark Helmet in het algemeen.

Die schoolvakanties zijn toch wel fijn. En als je je enigszins in de belevingswereld van kinderen wilt kunnen verplaatsen moet je af en toe kinderachtige films kijken. Spaceballs was vroeger al erg leuk, maar voor iedereen die nog niet helemaal volwassen is, is ie dat nog steeds. Nog acht weken, dan is het alweer vakantie.

Death Race 2000
Friday

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*