Star Wreck: In the Pirkinning

Jaar: 2005
Land: Finland
Regie: Timo Vuorensola
Score: ★★★½☆
 

Het zal je maar gebeuren. Beland je door een niet nader in de film genoemde reden in het verleden dat in onze ogen het heden is, blijkt de antimaterial drive nog niet te zijn uitgevonden. Hoe dan terug te komen om de toekomst te beschermen tegen Korg? Zèlf de antimaterial drive uitvinden, natuurlijk, en deze misbruiken voor eigen gewin!

De plot van Star Wreck: In the Pirkinning is al even onnavolgbaar als Star Trek voor niet-ingewijden. Mensen zeggen dat je óf Star Trek, óf Star Wars leuk vindt. Nooit allebei; da’s gewoon onmogelijk. Nou, ik vind beide strontvervelend, maar over Star Wreck: In the Pirkinning geen slecht woord.

Want deze niet hilarische science fiction film die je wèl regelmatig doet glimlachen is bijzonder knap gemaakt. Ooit gehoord van fantastische Finse films met gigantische budgetten? Neen. Die bestaan niet, en hoe schitterend Star Wreck: In the Pirkinning er ook uitziet, het vormt hierop geen uitzondering. De film is namelijk het resultaat van zeven jaar zwoegen door vijf goede vrienden.

 

De CGI-effecten van deze intergalactische oorlogsfilm zijn allemaal op doodgewone PC’s in elkaar geknutseld. Monnikenwerk, wanneer je beseft dat het gemiddeld zo’n tien uur duurde om één enkel CGI-beeld te maken en er 25 beelden in een seconde film zitten. En het ziet er allemaal echt niet zoveel minder uit dan plaatjes uit eerder genoemde twee science fiction giganten.

Star Wreck: In the Pirkinning beschrijft de opkomst van het rijk van keizer Pirk. Na jarenlang onopgemerkt in een uitgestrekt Russisch niemandsland aan een enorm ruimteschip te hebben gewerkt, verovert hij met zijn bondgenoten uit de toekomst de aarde in een handomdraai. In zijn drang naar expansie stuit hij op onbekende werelden, waar de mensen echter een stuk minder dom zijn dan op aarde.

Daar heb je het, een standaard sf-verhaal. Het is niet mijn genre, maar voor deze Finse film maak ik graag een uitzondering. Zeker met stereotype Russen als sergeant Fukov die door tweederangs materiaal een bestelling van ‘light balls’ verstaat als ‘light beers’. Dergelijke flauwekul gaat vaak gepaard met beelden die niet om aan te zien zijn. Daar ondervindt Star Wreck: In the Pirkinning minder last van dan films die zich wel serieus nemen. Een nieuw project is al in de maak, maar waarschijnlijk hebben deze Finnen nog altijd geen haast. Gratis down te loaden op www.starwreck.com.

Envy
Django

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*