Stingray Sam

Jaar: 2009
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Cory McAbee
Score: ★★★★½
 

Bij het zien van de eerste minuten van Stingray Sam herinnerde ik me plots een fragment uit De nacht van de wansmaak, waarin Jan Verheyen films onder de noemer ‘kruisbestuivingen’ introduceert. Waar sommigen in de keuken experimenteren met gewaagde combinaties als bloemkool en frieten, zijn er in de cinema ook aardig wat crossovers van verschillende genres geproduceerd. Stingray Sam, te plaatsen onder comedy, musical, science fiction en western, mag zeker een kruisbestuiving genoemd worden.

Vreemd genoeg hoort Stingray Sam, ondanks de genretoverbal die het is, niet thuis in de eerder genoemde vergaarbak van filmische wanprestaties. Experimenteel is het verhaal over de zingende cowboy zonder meer, maar McAbees merkwaardige hersenkronkels werken betoverend. Als het niet zo vies zou klinken zou ik zeggen dat je hier van binnen een beetje warm van wordt.

Stingray Sam is een loungezanger op Mars. Na in het verleden een veelbelovende planeet te zijn geweest, maakt Mars nu de indruk van een verlaten Las Vegas waar alleen degenen die het echt niet meezit blijven hangen. Zoals Stingray, afkomstig van de gevangenisplaneet Durango. Daar komt ook de Quasar Kid vandaan en samen hebben ze nog een schuld af te lossen aan de maatschappij.

 

Dat doen ze door een meisje te redden van de narcistische Fredward (van zowel de gelijknamige planeet als het gelijknamige nummer). Dit alles in zes korte episodes van elk een minuut of tien. Elk verhaaltje – gesponsord door Liberty Chew Chewing Tobacco en compleet met themesong die in je hoofd gaat zitten en aftiteling – wordt opgefleurd door een fijn liedje van The Billy Nayer Show. En dat swingt.

Dan zijn er nog de Monty Python-achtige collages van John Borruso. Naast de rook uitbrakende en op een onderzeeër lijkende raket van Stingray verlenen de merkwaardige plakwerkjes wat meer inzicht in het universum van de hoofdpersonen. Zo wordt uitgelegd waarom er alleen nog maar een upper class is, hoe het kan dat mannen zwanger worden en waarom driekwart van de bevolking van Durango in ’t gevang zit. Stingray Sam mag dan geen held zijn, hij doet wel de dingen die andere mensen niet doen die gedaan moeten worden!

Fantastic Mr. Fox
Alice in Wonderland

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*