TBS

Jaar: 2008
Land: Nederland
Regie: Pieter Kuijpers
Score: ★★★½☆
 

Ze zijn hier in Drenthe gek op Nederlandstalig. Je kunt geen café binnenstappen of ze hebben er een piratenfeestje (wat lang niet zo leuk is als het klinkt) en in de bioscoop wordt Nederlandstalig gedraaid bij films van eigen bodem. De meeste films die Eva en ik graag zouden zien draaien hier in de buurt niet, maar TBS was een voorspelbare uitzondering. Nederlandstalig met Theo Maassen, en – net als de piratenfeestjes – niet zo leuk als het klinkt.

Tuurlijk, TBS is een goeie film. Een thriller waarin de karakters van een ontsnapte TBS-patiënt en de 13-jarige Tessa die hij ontvoert mooi worden uitgewerkt. Een film die bij tijd en wijle best spannend is, op momenten waarop we het slachtoffer zien overwegen of ze nu zal proberen te ontsnappen. En lekker vies, want de moordwapens van onze komische vriend zijn tamelijk onorthodox.

TBSer Johan lijkt soms een sympathieke kerel die het niet makkelijk heeft in zijn leven, maar weet je nooit helemaal te foppen. Tenzij je zelf een TBSer bent misschien, want in het begin, wanneer we bij hem in de inrichting zitten, komt hij nog best geloofwaardig over. Er valt niks op af te dingen: Theo Maassen zet hem sterk neer. En ook Tessa wordt nauwelijks geplaagd door tenenkrommende monologen die Nederlandse films ontsieren.

 

Echt boeiend wil het alleen niet blijven. En da’s toch wel de bedoeling bij thrillers. De ondoordachte vluchtpoging van Johan is aanvankelijk nog wel spannend te noemen, maar hoe meer tijd hij en Tessa met elkaar doorbrengen en hoe meer er zich een band begint te ontwikkelen tussen de twee, hoe meer ik het allemaal wel geloofde. Aan het eind had ik meer zoiets van “Niet doen, muts!” en dat hoort toch meer bij de dertien-in-een-dozijn slashers dan in een film die graag serieus wil zijn.

Dat wil niet zeggen dat TBS een mislukte film is. Het verhaal is goed en lekker actueel bovendien. Een falend rechtssysteem en een hint van pedofilie – laat het maar aan de Benelux over om daar iets interessants van te maken! Misschien zijn thrillers gewoon niet mijn ding. Een goeie film voor wie d’r van houdt.

Svidd neger
UNESCO hier, UNESCO daar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*