Team America: World Police

Jaar: 2004
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Trey Parker
Score: ★★★★☆
 

Amerikanen die openlijk kritiek uiten op de oorlog tegen het terrorisme – je hoort ze niet al te vaak. Ja, steeds meer mensen vinden Bush een flapdrol, maar wie zich uitspreekt tegen de hysterie over terrorisme is onpatriottisch. Da’s bijna even erg als Europees.

De critici komen in verschillende gradaties. Je hebt types als Michael Moore die zo hard schreeuwen dat zelfs sympathisanten moe van hem worden (let op de zelfmoordaanslag die hij tegen Amerika beraamt in Team America: World Police). Er zijn hoogst lezenswaardige schrijvers als Gregg Easterbrook, die zijn vraagtekens verpakt in columns over American football – een garantie dat veel mensen zijn mening lezen.

En dan hebben we nog figuren als Trey Parker en Matt Stone, die hun parodie op de harde Amerikaanse aanpak op smaak brengen met een flinke scheut Amerikaanse arrogantie. In South Park werden al vaker problemen aan de kaak gesteld waar Amerikanen een duidelijke mening over hebben (drugs, euthanasie, seks met kinderen); in Team America: World Police schoppen beide heren vrolijk verder tegen heilige huisjes.

 

In Team America: World Police doet het rechtschapen patriottische interventieteam nauwelijks moeite zich iets van andere culturen aan te trekken: “Everything is bon” in Parijs wanneer de terroristen doodgeschoten zijn. Dat de stad in puin ligt is bijzaak. Een dialoog met Arabieren komt niet veel verder dan “Mohammed, Jihad, bakalakadaka.”

Goed, Parker en Stone doen dus eens te meer hun best zoveel mogelijk mensen op de kast te jagen. Maar een poppenfilm – kan dat wel leuk zijn? Jazeker wel, als alle clichés uit romantische dramafilms aan bod komen, als er wilde seks tussen poppen en minutenlange filosofische bespiegelingen over assholes, dicks en pussies in zitten. Absurde, weinig subtiele humor zoals we van deze heren intussen wel gewend zijn (Orgazmo, BASEketball, South Park). America, fuck yeah!

Rustig parkje
The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*