The Addiction

Jaar: 1995
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Abel Ferrara
Score: ★★☆☆☆
 

Samen met mijn persoonlijke verslaving waagde ik me aan deze in opzet originele verslavingsfilm. Drugsgebruik wordt door Ferrara vergeleken met vampirisme. Wie er eenmaal mee in aanraking is gekomen slijt zijn dagen met het stillen van zijn alles consumerende verlangens.

Zonde dat Ferrara er zo’n nodeloos pretentieus werkje van moest maken. The Addiction is gefilmd in zwart/wit, strooit te pas maar vooral heel, heel vaak te onpas met citaten van beroemde filosofen en dan krijgen we ook nog een verhandeling over ‘het kwaad’ voorgeschoteld die rijkelijk geïllustreerd wordt met beelden van de holocaust en flyerende religieuzen.

In welk hoekje stop je zo’n film dan? Drama, horror, documentaire, oorlog, religie? Het liefst in een hoekje waar niemand er bij kan, maar het label Extreme (horror en cult) heeft hier maling aan en brengt The Addiction uit als ‘collector’s edition’ – wat dat betekent weet ik niet, maar het is niet raar dat een label dat bagger als The Curse of the Devil en Dawn of the Mummy in de winkels brengt ook in The Addiction wel brood zag.

 

De frisse kijk op het vampierthema is wel aardig. Niks geen romantiek en vleugelgefladder bij volle maan. Even doeltreffend als kaal wordt het halsbijten in beeld gebracht. Of nog droger: het afnemen van bloed met een (drugs)spuit door een nog niet zo lang geleden in een vampier veranderde ‘verslaafde’. Bij zo’n eerste shot is het allemaal nog even wennen.

Ertegen vechten heeft geen zin. Dat wisten ook Nietzsche, Heidegger, Dante, Kierkegaard en al die andere filosofen al die er met de haren bij worden gesleept. The Addiction ontspoort in gewauwel dat kant noch wal raakt. Daar valt wat voor te zeggen: het zijn tenslotte wèl zwaar verslaafden die zo aan ‘t raaskallen zijn. Toch is het allemaal wat te ver gezocht. Te ver voor een horror- of cultfilm, zelfs.

Galaxy Quest
Homecoming

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*