The Afterman

Jaar: 1985
Land: België
Regie: Rob van Eyck
Score: ★½☆☆☆
 

Zo zie je het nooit, zo word je er twee films achter elkaar op getrakteerd. Nog steeds zaten we niet te wachten op mannen die anaal verkracht worden, maar het mag in The Afterman toch wat meer gelaten en met hoofdschudden worden beleefd dan in Deliverance. Zeker met Joost naast je op de bank. “Hoor ik daar de bosrietzanger en de fitis?” merkte hij direct na de verkrachtingsscène op.

De sleazy post-apocalyptische film The Afterman, duidelijk product van de jaren ’80 en nog duidelijker voor een appel en een ei gedraaid, wordt door regisseur Van Eyck schaamteloos als de ‘beste Belgische film ooit’ aangeprezen. Dan denk je toch eerder aan C’est arrivé près de chez vous, De Helaasheid der dingen, Ex Drummer of voor mijn part Calvaire. Nu ik erover nadenk kan ik geen enkele Belgische film noemen die slèchter is dan The Afterman.

Goed, ‘The end of the world – Belgian style!’ dus. Dat belooft. En wie wel eens door de troosteloze industriële landschappen van België heeft gewandeld weet dat het land zich als geen ander leent voor post-apocalyptische beelden. Dankzij reeds aanwezige vervallen fabrieken en kale mijnterrils hoefde Van Eyck geen cent aan decors uit te geven.

 

Verwacht geen survival of the fittest met stoere macho-overlevers als in The Walking Dead of andere einde-van-de-wereld films: enkel een handvol klunzige Belgen overleeft wat er dan ook gebeurd is. Verwacht trouwens ook geen dialoog in deze film, en zeker niet al te veel van het beloofde Mad Max gehalte, de kannibalen of het extreme geweld. The Afterman kabbelt voor een beruchte schandaalfilm anderhalf uur lang relatief kalmpjes door.

Ja, er zitten minstens twaalf borsten in de film, maar verder dan een beetje makke soft-porno met obligate 80’s muzak komt Van Eyck niet. De lesbische verkrachtings/verdrinkingsscène had minstens driekwart ingekort mogen worden, de drugsverslaafde monniken komen nauwelijks uit de verf en een enkele tik op de rug volstaat in de meeste gevallen om een dwarsliggende overlever te vellen. Als Joost nog eens een impulsaankoop doet, hoop ik niet dat het The Afterman 2 is. Of 3.

Yôjinbô
Geen whisky voor ons!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*