The Alien That Stole Our Beer

Jaar: 2011
Land: Nederland
Regie: Wiechert Warntjes
Score: ★☆☆☆☆
 

Da’s boffen zeg, zo’n verrassing! Bij de Schokkend Nieuws zat een gratis dvd van de korte film Robotghost van Wiechert Warntjes. Voor het twaalfeneenhalfjarig jubileum van hun huwelijk krijgt een stel van vrienden een handige huishoudrobot cadeau. Een echte Saubermacher 2.0, zodat hij eindelijk van haar gezeik af is. Een spatje afwaswater veroorzaakt kortsluiting en al gauw verspringt de menufunctie van ‘plumeau’ naar ‘kill all humans’.

Mijn neefjes maken realistischere robots van kartonnen dozen, maar aan puike pruiken en kinderlijk enthousiasme geen gebrek in Robotghost. Wanneer de mechanische huishoudhulp een kopje kleiner is gemaakt is het gevaar nog niet geweken: de Saubermacher 2.0 keert terug als geest! En ook als bloopers en aftiteling van het filmpje de revue hebben gepasseerd is het gevaar nog niet geweken, want als extra bonus is aan het schijfje Warntjes’ eerste speelfilm, The Alien That Stole Our Beer, toegevoegd. Da’s boffen zeg, zo’n verrassing!

Met drie afzeggingen werd het een filmavond voor één persoon, maar ik vraag me af of er meer gegadigden geweest zouden zijn voor deze infantiele sci-fi kolder met ufo-interieurs bestaande uit isolatiematjes, een joystick en knipperende fietslampjes. In ieder geval hadden de makers veel plezier met bier, een opblaaspop en niet helemaal gelukte stunts. Het minieme budget ging zo te zien op aan attributen uit de fopwinkel en bier.

 

Veel bier, keurig gelabeld als ‘bier’, ‘veel bier!!’ en ‘pas op! malt bier’. En laat daar nou net een buitenaards wezen op azen. Op zijn eigen planeet is het bier op, maar het ruimtetuig moet niet denken dat wij ons bier zomaar willen delen. Dus steelt hij het. Een gezellig avondje met een biertje en goede gesprekken over wc-papier verandert in een nachtmerrie wanneer de nieuwslezer kond doet van het slechte nieuws. “Hé, die presentator lijkt wel veel op jou!” Ja, dat heb je als je te weinig vrienden hebt voor alle rollen.

Na die eerste avond vallen de doden bij bosjes: in het schuurtje, in de vijver in de tuin en in het bos tijdens een romantische picknick. “Ik moet plassen van al dat bier. Maar ik ga je wel missen.” Aan scènes waarin geürineerd wordt of over toiletpapier gepraat geen gebrek. “Voor mij zijn er grenzen hoor. Ik dacht – wacht es effe, twee laagjes?! In welke eeuw leven we?” Ondanks al deze afleiding is het wapen tegen de alien relatief snel gevonden: malt bier. “Waarom heb jij eigenlijk malt bier in huis?” Da’s een hele goeie vraag, maar voor een geloofwaardig antwoord duurt The Alien That Stole Our Beer met 59 minuten speeltijd net te kort.

Jazireh ahani
Rok ďábla

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*