The Angel’s Share

Jaar: 2012
Land: Verenigd Koninkrijk/Frankrijk/België/Italië
Regie: Ken Loach
Score: ★★½☆☆
 

Het duurt geen week meer voor de Jannis de Hullu Tour van start gaat en het leek Gijs, Jaap en mij daarom hoog tijd ons wat meer te verdiepen in waar we ons straks zo intensief mee bezig gaan houden. Whisky dus. Omdat Daan er niet was wilde Nelleke wel als stuntdubbel fungeren en voor de gelegenheid dronk ze zelfs enkele glaasjes mee. Zij het met een ander tempo dan dat van onze afwezige tourganger.

Nooit ofte nimmer hebben wij in de voorbereiding op ons whiskyavontuur gepretendeerd hier ook maar iets vanaf te weten. Steevast lieten we iedereen die het maar horen wilde weten dat we naar zeven Schotse eilanden met een eigen destilleerderij gaan. Eén distilleerderij daadwerkelijk bezoeken tijdens onze tour lijkt ons meer dan voldoende en omdat Tobermory een kleine destilleerderij is met rondleidingen die wat aan de korte kant zijn, dronken we vandaag een Ledaig bij The Angel’s Share. Met hints van boenwas, creosotenolie en ontsmettingsmiddelen, lazen we op het etiket.

Ja, je moet een goede neus hebben om ten volste van alle facetten van een puike whisky te genieten. Er verdampt jaarlijks heel wat whisky in Schotland – de alcoholdampen die vrij de lucht in gaan (elk jaar verliest een rijpende whisky op deze manier zo’n 2% aan alcohol) noemt met The Angel’s Share. Met 46,3% had onze Ledaig dus geen jaar langer moeten liggen.

 

De film zelf was minder goed dan de whisky die we erbij dronken. De held van het verhaal heet Robbie. Opvliegerig type, slaat weleens iemand half blind, schopt soms een willekeurige motor in puin en steelt dure dingen. Een Schot zoals er zoveel Schotten zijn dus, en samen met een paar ontspoorde vrienden vormt hij een kansloos viertal dat op whiskytour naar Schotland gaat. Inderdaad, zoek een hobby, denk je dan.

Waar onze kennis van whisky zo’n beetje ophoudt bij de wetenschap dat als je er te veel van drinkt je de volgende dag minder zin in whisky hebt, heeft Robbie er echt aanleg voor. Dat en zijn losse interpretatie van mijn en dijn maken dat hij misschien toch nog wel eens genoeg geld zou kunnen verdienen om zijn jonge gezinnetje van te onderhouden. Ach, The Angel’s Share is een walgelijke feelgood movie, dus laat dat misschien maar achterwege.

Never meet your heroes
Heidens feestgedruis

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*