The Black Cat

Jaar: 2007
Land: Verenigde Staten van Amerika/Canada
Regie: Stuart Gordon
Score: ★★★½☆
 

Ga ik de stad in zonder streng begrensd boodschappenlijstje, dan kom ik dikwijls terug met een enkele DVD. Als ik er ben met de intentie een enkele DVD te kopen, dan wil het nog wel eens een stapeltje worden. (Zo vaak kom ik niet in ‘de stad’.) Naast het mega slechte twee-euro-afval deze keer ook weer een paar nieuwe Masters of Horror, waarvan het tweede seizoen inmiddels in de Nederlandse schappen ligt.

De eerste serie van dertien kende met Sick Girl, Dreams in the Witch-House en Deer Woman een handjevol vermakelijke titels. Er zat ook veel rotzooi tussen, maar het voordeel van het Masters of Horror concept was dan toch wel weer dat je deze ellende slechts een uurtje hoefde aan te zien. Wat mij betreft kreeg het geesteskind van Mick Garris het voordeel van de twijfel. Komende recensies zullen doen blijken of en hoe lang ik deze stelling kan handhaven.

Het begon goed met The Black Cat van Stuart Gordon. Gordon deed het met Dreams in the Witch-House in de eerste reeks goed genoeg om nog eens terug te mogen komen. Opnieuw greep de man die ons Space Truckers en zoveel ander moois bracht gretig in de oude doos. Na H.P. Lovecraft werd ditmaal Edgar Allen Poe opgerakeld. Kostuumpjes aantrekken maar en gaan met de banaan.

 

Dan kan het eigenlijk al niet meer misgaan. Jeffrey Combs (‘ster’ in talloze films die u en ik niet hebben gezien) speelt Eddie Poe, die zijn writersblock ruimschoots weet te compenseren met wel erg levendige hallucinaties. Maar goed ook, want zijn vrouw hoest regelmatig bloed op en de dokter vertikt dit zonder geldelijke compensatie op te ruimen.

The Black Cat
is zo’n knusse griezelfilm om tegen elkaar aangekropen bij het haardvuur te bekijken. Bij wijze van spreken dan. En de gory momenten daargelaten waarop ontogingen of het vomeren van bloed het scherm ontsieren. “Onze kat Mačka in haar slechte dagen”, typeerde Eva het kreng dat de film haar naam verleent. Dat is overdreven. Mačka heeft veel meer sterfgevallen op haar geweten.

Dream Cruise
Bill & Ted's Bogus Journey

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*