The Blair Witch Project

Jaar: 1999
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Daniel Myrick en Eduardo Sánchez
Score: ★★★½☆
 

Het is moeilijk een gehi-ha-hypte film als The Blair Witch Project, die maar liefst 22 prijzen in de wacht wist te slepen (veelal ‘eerste’ prijzen), onbevooroordeeld te bekijken. Gelukkig hoefde ik me hier geen zorgen over te maken, want ik had de film in 1999 al in de bioscoop gezien. Al is het misschien wat overdreven dat Empire de film opneemt in de top 50 van beste horrorfilms aller tijden, The Blair Witch Project is creatief underground griezelvertier.

Gefingeerde documentaires kunnen erg interessant zijn. Reiner’s rockumentary This is Spinal Tap, Deodato’s mockumentary Cannibal Holocaust en The Blair Witch Project zijn voorbeelden van als min of meer waargebeurd gepresenteerde verhalen die ik me ook jaren na het kijken nog goed voor de geest kan halen. En hoewel The Blair Witch Project bij de tweede kijkbeurt wat aan spanning inboet, blijft het heel wat enger dan de gemiddelde horrorfilm.

Van sommige films wordt geklaagd dat het script op een bierviltje zou passen. Nou, het verhaal van The Blair Witch Project zou met wat goede wil nog wel op de zijkant van een bierviltje passen. Drie filmstudenten ontdekken een legende over een heks die de boel in het dorpje Burkittsville in New England aardig op stelten heeft gezet. Een leuk filmproject om hier eens een documentaire over te filmen, denken ze.

 

In Burkittsville blijken erg veel kinderen op het kerkhof begraven te liggen. Oudere inwoners herinneren zich nog vaag iets van de voorvallen en de dorpsgek stuurt het drietal de uitgestrekte bossen in. Daar blijkt al snel dat de talenten van de studenten meer bij het filmen dan bij lopen met bepakking, kaartlezen en overleven in de wildernis liggen: met alledrie hebben ze de grootste moeite.

Het lijkt vergezocht om in het dichtbevolkte oosten van de Verenigde Staten te verdwalen. Kijkend op de kaart van Maryland kan ik het me nog steeds moeilijk voorstellen. Ach ja, het wordt allemaal vrij aannemelijk gefilmd in The Blair Witch Project, dat uitblinkt door dingen juist niet te laten zien en de kijker in het ongewisse te laten. Net als de acteurs zelf, die erg weinig over de film waarin ze speelden wisten en een paar keer goed aan het schrikken zijn gemaakt.

Al met al leuk bedacht. En The Blair Witch Project leert ons een waardevolle les: met z’n drieën in een tent is teveel. Zeker als het twee jongens en één meisje zijn. Als ik deze zomer in Oekraïne ga verdwalen doe ik het alleen met Eva.

Hard Rock Zombies
Bin-Jip

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*