The Brothers Grimsby

Jaar: 2016
Land: Verenigd Koninkrijk/Australië/Verenigde Staten van Amerika
Regie: Louis Leterrier
Score: ★★☆☆☆

tbgr2Oeh, wat een goed uitgangspunt! Een kwaadaardige filantropist (Paradoxaal! Verwarring!) wil de wereld verbeteren door een dodelijk virus te verspreiden (Opnieuw verwarring! Waarom?!). “Onze planeet met zeven miljard mensen is niet berekend op meer dan vijf miljard.” De oplossing: weg met het geteisem! Het virus zal alleen de allerdomsten, de vulgairsten, de meest aanstoontgevenden uitroeien. Met andere woorden, slecht nieuws voor Engeland.

Laat het aan Baron Sacha Cohen over om een potentieel interessant gegeven als het bovenstaande op de meest puberale en banale wijze om zeep te helpen. Hulde voor eenieder die het überhaupt heeft gered tot wat ik hierboven wat onterecht als uitgangspunt schetste, want de beweegredenen van The Brothers Grimsby‘s antagonist worden pas vlak voor de klapper met de vuurpijl uit de doeken gedaan.

Voor het zover is doet The Brothers Grimsby ontzettend zijn best om de kijker ervan te vergewissen dat diens tijd ook nuttiger besteed kan worden. Crappy camerawerk in kneuterige Engelse stadjes, vermoeiende first-person shooter achtervolgingen, een van-dik-hout-zaagt-men-planken weeskindjesverhaal en een hele grabbelton aan geheim agentenclichees. Bonuscliché! Geheim agent Sebastian Graves krijgt zijn lowlife hooliganbroer Nobby als misdaadbestrijdende partner.

tbgr1Samen moet het tweetal niet alleen een terroristische aanslag voorkomen, maar ook uit handen van de Britse geheime dienst blijven, met mate drinken en de laatste voetbaluitslagen bijhouden. Voor Cohen lijkt zijn vrijbrief tot het maken van groteske, onsmakelijke grappen over seks en poep belangrijker te zijn dan plot of acteerwerk. Wat dat betreft geen verwarring.

En daar is Cohen ook steengoed in. Van teabagging en queefing tot olifantenbukkake en gapende anussen; het kan niet ranzig genoeg. Gênante scènes die op je netvies gebrand blijven staan en het vast goed zouden doen als korte sketches. Opgerekt tot speelfilmlengte is The Brothers Grimsby niet alleen voor Engeland slecht nieuws.

Ich seh ich seh
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

1 Comment

  1. Deze film na lang twijfelen toch gezien, ik moet zeggen dat ik blij verrast was. We kennen Sascha natuurlijk als ali-g Borat en bruno dit leek tegen te vallen maar is zeker de moeite waard, zeker het einde is een climax met de olifanten. ik geef 3,5 ster.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*