The ‘Burbs

Jaar: 1989
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Joe Dante
Score: ★½☆☆☆
 

Aan de filmtips die IMDB geeft zie je het vaak al. “Mensen die deze waardeloze film leuk vonden keken ook deze flutfilms.” Wie The ‘Burbs doorstond krijgt zes andere comedies aangeraden uit een tijdperk dat beter vergeten en uit het collectieve geheugen verbannen kan worden. The ‘Burbs is namelijk overduidelijk een wanproduct van die zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de mensheid: de jaren ’80.

Op grond van de de namen op de filmrol krijgt de griezelklucht het voordeel van de twijfel. Regisseur is Joe Dante, die met Piranha en The Howling weliswaar achterhaald maar toch puik werk afleverde. Hoofdrollen zijn er voor Carrie Fisher (jawel, de enige vrouw in Star Wars), Corey Feldman (die net als in The Goonies en Stand By Me het enige karakter dat hij in de vingers lijkt te hebben speelt), Tom Hanks (die zowaar wat van Forrest Gump weg heeft wanneer hij uit een ontploft huis naar buiten hobbelt) en Rick Ducommun (met rollen in Spaceballs, Die Hard, Groundhog Day en The Last Action Hero de acteur met het indrukwekkendste cv).

Helaas, zoals ik jaren geleden al ondervond bij de concoctie van een recept dat voor Oezbeeks door moest gaan: het samenmikken van louter goede dingen is nog geen garantie voor succes. Na het zien van de trailer werd de film al door ons afgeserveerd, waarna we hem maanden later door een onverklaarbare wending van het lot alsnog bekeken. De sterrencast in The ‘Burbs stelt hevig teleur, de grappen zijn oudbakken en het verhaaltje is ongeïnspireerd.

 

Tom Hanks viert een week vakantie in zijn eigen huis in een keurige buitenwijk, maar met de nieuwe buren is er van uitrusten geen sprake. De Klopeks graven ‘s nachts in hun tuin, voeren vreemde experimenten uit in de kelder en verwaarlozen hun gazon. Ongure types uit Oost-Europa? In de jaren ’80 dacht men dan nog niet aan skimmen, maar aan vampiers. Ook niet fijn.

Wat volgt is wel actueel: wilde verdachtmakingen, ongeleide burgerinitiatieven en Oost-Europeanen die daadwerkelijk schuldig zijn. Nou ja, misschien zijn het helemaal geen Oost-Europeanen. De Klopeks heten tenslotte Werner, Hans en Reuben en reageren tamelijk fel wanneer gesuggereerd wordt dat hun naam Slavisch is. Wat in ieder geval verre van actueel is, is de film zelf. Kijkadvies voor The ‘Burbs: tenminste houdbaar tot en met december 1989.

The Life Aquatic with Steve Zissou
Se sei vivo spara

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*