The Cabin in the Woods

Jaar: 2011
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Drew Goddard
Score: ★★★★½
 

Een ‘best of’ horrorfilm – wat een goed idee! Want waarom het idee van ‘het allerbeste van’ beperken tot cd’s waar toch niemand op zit te wachten? Nee, dan laat ik me liever verrassen door mensen die heel goed hebben gekeken naar The Evil Dead, Halloween, Cube en Hellraiser en dit alles hebben overgoten met een dikke Lovecraftsaus. Dat wordt smullen!

Het begint allemaal als tienerslasher waar de gemiddelde zestienjarige vandaag de dag geen brood meer van lust, maar wegzappen hoeft gelukkig niet: The Cabin in the Woods zal aan menig horrorliefheber niet onopgemerkt voorbij zijn gegaan. Genoeg media exposure om te weten dat het helemaal anders zal gaan in deze film. Al zijn de pruimtabak kauwende rednecks die net als ons hopen dat de studenten een langzame, pijnlijke dood sterven er nog wel. Was tanken in het echte leven maar half zo spannend.

Wat anders is in The Cabin in the Woods: dit is geen behekst hutje midden in het bos. Neen! Dit is een hutje in een volledig gecontroleerde setting, vol camera’s en microfoons, met eronder een gigantisch onderaards complex vol technici, zoölogische hoogstandjes en producers. Want zoals reeds eerder vermeld, er zijn mensen die hopen dat de studenten een langzame, pijnlijke dood sterven en dit graag willen zien. Een paar tieten prominent in beeld vinden de meesten ook niet verkeerd.

 

De lommerrijke setting in het bos, afgesloten van de buitenwereld waarheen ontsnappen onmogelijk is, is een gegeven. Hoe en wanneer de jongelui zullen sterven – dat bepalen ze zelf. Wat ik er niet voor over zou hebben om daar ondergronds te mogen werken, met elektrische karretjes door de tunnels te rijden en mezelf te mogen verbazen over de stupiditeit van de hoofdrolspelers! De werksfeer is er ook prettig, met collega’s die wel houden van een pooltje.

Afdeling onderhoud en Ronald de stagiaire winnen de pool, want het zijn toch weer de zombies die met de studenten aan de haal zijn. Ho wacht – een zombie redneck martelfamilie. Een subtiel verschil. In de zinderende apotheose worden we naast zombies getrakteerd op reusachtige slangen, draken, geesten, een clown met een mes, eenhoorns, vampiers, verminkte gedrochten, uit de kluiten gewassen insecten, enge poppen, mummies, weerwolven, oude wraakzuchtige goden en zelfs een zeemeerman. Doe mij zo’n weekendje in een hutje in het bos.

Juan de los Muertos
Mientras duermes

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*