The Dark Crystal

Jaar: 1982
Land: Verenigde Staten van Amerika/Verenigd Koninkrijk
Regie: Jim Henson en Frank Oz
Score: ★★★½☆
 

Allereerst natuurlijk: wat staan de credits in een fraai lettertype! In een prachtig boek dat ik een tijd geleden las, ‘The Pirates! In an adventure with communists’, vergeleken de piraten uit de titel personen met verschillende fonts. Ik ken helaas niemand die mij aan het Dark Crystal font doet denken. De grillige, maar toch sierlijke letters zullen de mensen die mijn oude website wel eens bezocht hebben bekend voorkomen.

The Dark Crystal zelf kwam mij ook bekend voor. Als kind was ik al gefascineerd door de film, die destijds nog erg spannend was. Uitgedroogde, valse Skeksis, een heks die een oog uit de kas trekt – dit was duidelijk geen film voor watjes. Ruim twintig jaar later moet ik die conclusie een beetje bijstellen: The Dark Crystal is een poppenfilm en daarmee ook geschikt voor watjes.

Het verhaal van The Dark Crystal is tamelijk tam. Een standaard krachtmeting tussen goed en slecht. Langzame, zachtaardige wezens die de harp bespelen en dus goed zijn, tegenover reptielachtige, donker gekleurde monsters die slaven drijven, er een decadente levensstijl op na houden en dus slecht zijn. Om te voorkomen dat de wereld voor eeuwig in duisternis gehuld zal worden (waar kennen we dat van?) moet Jen een afgebroken scherf met het donkere kristal herenigen.

 

Jen is een gelfling. Dat klinkt inderdaad zo’n beetje als halfling. Toch is het allemaal wat minder episch dan hetgeen Tolkien heeft bedacht. Veel meer dan een stel uit de kluiten gewassen kevers hoeft Jen niet te trotseren voor hij, krap een uur nadat hij zijn queeste begonnen is, het ontbrekende stukje kristal netjes aflevert.

Toch is The Dark Crystal geen slap aftreksel van The Lord of the Rings, maar een fantasyfilm die zonder problemen op eigen benen kan staan. Met dank aan de hele door Jim Henson gefabriceerde dierentuin. Elk landschap wordt bevolkt door de meest fantastische creaturen en de exotische plantenwereld maakt de wereld van The Dark Crystal compleet. Het was wat mij betreft toch terecht dat deze film destijds zoveel indruk op me maakte.

Tristan + Isolde
Hwal

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*