The Devil’s Rejects

Jaar: 2005
Land: Verenigde Staten van Amerika/Duitsland
Regie: Rob Zombie
Score: ★★★★☆
 

Houdt Rob Zombie ons daar even een spiegel voor! Anderhalf uur lang zaten Joost en ik bijna met buikpijn naar misselijkmakend geweld te kijken. Comic relief van gitzwarte humor dat ons af en toe werd geboden grepen we aan als een laatste strohalm om de ogen niet af te hoeven wenden. Tot we onszelf er ineens op betrapten dat we met een gevoel van opluchting, ja zelfs goedkeuring naar nog altijd even bruut geweld zaten te kijken.

Joost omschreef de film als een mix van Bonnie and Clyde en The Texas Chainsaw Massacre: in The Devil’s Rejects wordt louter aandacht besteed aan misdadigers zonder scrupules. De slachtoffers, en dat zijn er meer in getal, zijn niet meer dan vee. Met hun gevoelens hebben we niets te maken.

The Devil’s Rejects kreeg als werktitel House of the 1000 Corpses II, maar heeft met Zombies eersteling niet zo bijster veel van doen. Wel werd in recensies House of the 1000 Corpses subtieler bevonden. Daar ik me bij deze uitlating niets voor kon stellen was ik erg nieuwsgierig naar de nieuwe slasher, die inderdaad het bloedvergieten in films van gelijkgestemde regisseurs tamelijk doet verbleken.

 

The Devil’s Rejects is honderd procent Alabama ass-kicking en een lang uitgesponnen anti-reclame tegen deze staat – of misschien tegen het gehele zuiden van de Verenigde Staten. Van de andere kant – hebben we ooit al iets positiefs gehoord over dit achtergebleven gebied waar de rednecks die het in werkelijkheid bevolken minstens zo eng zijn als de psychopaten die we in films onschuldige passanten uiteen zien rijten?

Het grote verschil met House of the 1000 Corpses is dat The Devil’s Rejects veel reëler is. Jezelf inleven met de slachtoffers is niet zo moeilijk; je niet mishandeld en misbruikt voelen als je het doet een stuk moeilijker. Je vereenzelvigen met de daders is nóg moeilijker. Erg naar dat Zombie ervoor koos vanuit dit oogpunt te filmen. Zinloos geweld zoals God Onze Lieve Heer het bedoeld heeft.

The Wicker Man
Carnival of Souls

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*