The Evil Dead

Jaar: 1981
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Sam Raimi
Score: ★★★★☆
 

“You bastards! Why are you torturing me like this?”, roept Bruce Campbell weinig overtuigend uit. Als we onze lach konden bedwingen zou menigeen van ons een betere acteerprestatie leveren, maar Bruce is dan ook geen goeie acteur. Hij is een held; de Koning van de B-film. Dat latere films duidelijk progressie laten zien doet daar nauwelijks afbreuk aan.

Bij het kopen van een cadeau voor Eva kon ik mij onlangs beroepen op de 25%-regel. Een regel die inhoudt dat als je iets duurs niet puur voor eigen gerief aanschaft, je er voor maximaal 25% van de totale prijs iets leuks voor jezelf bij mag kopen. De 25%-regel heeft me in het verleden al meerdere malen fijne hebbedingetjes opgeleverd (American footballen, strips); dit keer kwam ik thuis met de The Evil Dead Book of the Dead Limited Edition DVD.

Weken lang stonk de slaapkamer, waar al onze dvd’s netjes op een rijtje staan, naar rubber. De stijlvol als in mensenleer gebonden boek vormgegeven verzameleraarseditie zag er smerig uit en voelde en rook daar ook naar. Voor de met liefdevolle knulligheid gemaakte film nam ik de stank graag voor lief.

 

The Evil Dead werd begin jaren tachtig een instant cultklassieker en leverde regisseur Sam Raimi genoeg geld op om de film te maken die hij eigenlijk al die tijd al voor ogen had: The Evil Dead 2. De trilogie werd elf jaar later afgesloten met Bruce Campbell vs. The Army of Darkness. Inmiddels staat een remake op stapel en is Bruce noest aan de weer met pareltjes in de maak als Bubba Nosferatu and the Curse of the She-Vampires en My Name is Bruce, waarin Bruce Campbell Bruce Campbell speelt en per abuis als expert op het gebied van het verdelgen van levende doden wordt aangezien.

Lachen, maar dat was het in The Evil Dead nog niet echt. Tuurlijk, de boosaardige doden zagen er niet helemaal geloofwaardig uit en een verkrachtingsscène door bomen mag door sommigen ook als komisch bestempeld worden, maar The Evil Dead was toch het meest rechttoe rechtaan horror van de drie delen. Hier ging het nog vooral om smerige beelden, schrikeffecten en een niet te stoppen demonisch kwaad.

Het zijn vaak de meest simpele slashers die uitgroeiden tot culthits van het genre en al is The Evil Dead dan geen slasher in de ware zin des woords, erg veel meer komt er niet kijken in het script. Bruce gaat voor een weekendje vertier met vier vrienden naar een verlaten hut ergens in de bossen. In de hut wekken ze een eeuwenoud kwaad, de weg terug is afgesloten en één voor één krijgen de jongeren demonische trekjes. Zie daar het hele verhaal bondig samengevat. Ach, als Koning van de B-film kun je van belabberder verhalen nog wel een kekke film maken. Hail to the king, baby.

The Waterboy
Lola rennt

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*