The Fall

Jaar: 2006
Land: India/Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten van Amerika
Regie: Tarsem Singh
Score: ★★★★☆
 

Wat een kleurenpracht in het fantastische The Fall! De Indiër Tarsem Singh kiest voor een dosis primaire kleuren die ik alleen uit tekenfilms en de sporadische superheldenfilm ken. The Fall hoort gelukkig tot geen van beide, want is grotendeels de kleurrijke fantasie van een vijfjarig kind. Ja, zo was het toen.

De Roemeense Alexandria gooit graag sinaasappels naar de priester en steelt af en toe een kleinigheid. Of één van beide debet is aan haar gebroken arm wordt in het midden gelaten, maar het stereotype van de Roemeen als kleine boef is weer eens gemaakt. Toch leuk om de gesprekken tussen haar en haar moeder te kunnen volgen.

Alexandria kan voorlopig niet terug naar de sinaasappelplantages en probeert de verveling te doden in het ziekenhuis. Suïcidale stuntman Roy is niet te beroerd daarbij te helpen. Met zo’n kleine boef in de buurt zijn morfinepillen zo geregeld. Het enige dat je hoeft te doen is een verhaal uit je grote duim te zuigen om het kleine meisje dagelijks terug te laten komen.

 

En wat een fantastisch verhaal: na klem gelopen te zijn in een opzetje over Alexander de Grote in de woestijn worden de feestelijk gekleurde hoofdrolspelers geïntroduceerd. Bommenexpert Luigi in zijn gele jas met vlammen, de ontsnapte slaaf Otta Benga, gespierd en donkerbruin, Charles Darwin in extravagante pluimage, de Indiër in smaragdgroen en de Zwarte Bandiet. En de snoodaard Odious, de man die Roys liefje heeft afgepakt.

Het vijftal weet te ontsnappen van hun onbewoond eiland en reist de hele wereld af, op jacht naar Odious. Onherbergzame berggebieden, vruchtbaar groene rijstplantages, mysterieuze oude steden en weergaloze paleizen – het bonte verhaal blijft zichzelf overtreffen. Tot Roy echt niet verder wil en alle personages dood laat gaan, ondanks de hartverscheurend huilende en hevig protesterende kleuter in het ziekenhuisbed.

Груз 200
Dodgeball: A True Underdog Story

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*