The Grand Budapest Hotel

Jaar: 2014
Land: Verenigde Staten van Amerika/Duitsland/Verenigd Koninkrijk
Regie: Wes Anderson
Score: ★★★½☆
 

Met vier Oscars en in totaal 109 in de wacht gesleepte prijzen had ik vooraf van The Grand Budapest Hotel toch andere verwachtingen dan de vorige film die ik (alweer vijf weken geleden) zag, Riki-Oh: The Story of Ricky. Dit was vast minder leuk. Dit was vast een film die de hype niet waar kon maken; een film om de behoeften van een mainstreamminnend publiek te bevredigen. Inderdaad, ik had mijn mening al klaar.

Tot op zekere hoogte had ik natuurlijk gelijk. The Grand Budapest Hotel is een vlotte film met leuke grapjes, achtervolgingen, mensen die aan hun vingertoppen boven afgronden hangen, een toefje romantiek en al te veel nadenken hoef je er gelukkig niet bij. Fastfood voor de geest: best lekker en snel verteerd. Doe ik de film daarmee tekort? Ja, zouden de royale uitdelers van prijzen links en rechts vinden. En omdat ik vandaag in een goede bui was zal ik proberen toch een goed woordje voor deze film te doen.

De bril was wellicht gekleurd door mijn schrijnend filmtekort van de afgelopen maand, de petfles palinca die ik uit Roemenië had meegenomen en de koeienletters die het scherm in de eerste minuut vulden: Zubrowka. Ja, het hotel in kwestie bevond zich in de fictieve republiek Zubrowka, wat zich met zijn Duitstalige, Silesische, Hongaarse en Oekraïense invloeden ergens in Midden-Europa moet bevinden.

 

Wat regisseur Wes Anderson in The Life Aquatic with Steve Zissou al eerder probeerde komt in The Grand Budapest Hotel veel beter uit de verf. Anderson brengt fraaie kostuums, intrigerende belichting, merkwaardige dwarsdoorsnedes en helaas te weinig geanimeerde overgangen tussen verschillende scènes. Zijn karakters grenzen aan het absurde of passeren de scheidslijn ruimschoots, het taalgebruik is virtuoos en ook tijdens momenten van grote hectiek is er aandacht voor poëzie. Slechts diepgang wordt door Anderson geschuwd.

The Grand Budapest Hotel vertelt de geschiedenis van de eerste conciërge van het hotel, de op bejaarde vrouwen beluste en welbespraakte M. Gustave. Over diens heerschappij over het etablissement, zijn onterechte veroordeling wegens moord, zijn rondzwervingen door Zubrowka en zijn aanvaringen met militairen en criminelen. Het verhaal wordt vlot verteld, met een kop, een romp en een staart. En daarmee is het verhaal ook helemaal af, waarna slechts een prachtig decor rest.

Død snø 2
Koude kermis

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*