The Hills Have Eyes

Jaar: 1977
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Wes Craven
Score: ★★★½☆
 

Eva was chagrijnig en voelde zich rot. Op zich niet zo verwonderlijk met die auto van ons, maar ze had zelf al een antigif in gedachten voor haar gedeprimeerde staat. “Vanavond wil ik een hele smerige horrorfilm zien. En de fles whisky hebben we ook nodig.” Nou, als er hier twee dingen snel geregeld zijn, dan zijn het wel misselijkmakende films en sterke drank.

Het frappeerde me wel enigszins dat mijn meisje expliciet om zulk bruut geweld vroeg. The Devil’s Rejects, Ilsa, She Wolf of the SS en Cannibal Holocaust keek ik alleen. Terecht, want het zijn stuk voor stuk films om je voor te schamen. Toch had ik er weer eentje klaarliggen: The Hills Have Eyes. Kannibalen, verkrachtingen en een fikse scheut zinloos geweld. Perfect voor deze avond dus.

De tweede film van Wes Craven is – net als zijn nog ergere eersteling The Last House on the Left – geen lieverdje. Huisdieren worden onthoofd of opengereten, bloed spuit uit alle denkbare lichaamsdelen en blonde meisjes zijn nergens veilig, maar het is al met al een stuk minder schokkend dan de DVD-hoes vooraf doet vermoeden. In de jaren ’70 volstond dit ruimschoots om de film te verbieden of te verminken; anno 2007 moet je van goeden huize komen om mensen nog echt over de nek te laten gaan.

 

Na de martelingen in het eerder genoemde The Devil’s Rejects, Hostel en Saw valt vooral op dat The Hills Have Eyes anders is. Hier geen seksbeluste tieners die met hun stommiteiten niet beter verdienen dan de dood, maar een familie op doorreis. Een gelovige familie. Een nare familie met hippe jongelui met onvervalste 70’s snorren, een goed bedoelende moeder en een autoritaire vader. Hun tegenstanders? Door de maatschappij verstoten misfits. Geestelijk gehandicapten haast. Freaks.

Het geweld is hier geen éénrichtingsverkeer. Met de moed der wanhoop slaat de perfecte familie met bijlen in op deze mensen die zo anders zijn. Hun hond scheurt bij een van de (nog levende) outcasts stukken vlees van het bot. Dit is duidelijk geen Texas Chainsaw Massacre. Het is hier veel moeilijker te bepalen welke van de twee partijen het meest onsympathiek is.

Acne
Futuresport

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*