The Hobbit: The Battle of the Five Armies

Jaar: 2014
Land: Midden-Aarde
Regie: Peter Jackson
Score: ★★★★½
 

“Het is maar een oppervlakkige film,” constateerde Eva achteraf. Als iemand die nog lang niet gewend is aan het hele 3D-gebeuren kon ik me daar niet echt in vinden. Bovendien: wat had je dan verwacht van deel drie van dit alleraardigste kinderboek? The Hobbit: The Battle of the Five Armies biedt exact wat je er vooraf van zou verwachten. En dat is toch de reden waarom je de film wilt zien?

“Eigenlijk gaat er alleen een draak dood en er wordt een veldslag uitgevochten,” deed Eva nog een duit in het zakje. De dag dat ik een draak uit de lucht schiet en een oorlog tegen een gigantisch orkenleger overleef krijg ik vast meer dan vijf likes op Facebook. Het is nogal wat en met maar liefst drie kwartier voor de beslissende slag voelde ik me althans niet bekocht. Peter Jackson neemt eens te meer de tijd om een en ander zorgvuldig in beeld te brengen.

Nog een aanklacht tegen de film en de regisseur: Jackson moest maar eens een andere Hobbit zoeken. Sorry, hobby. Als je iets drie keer doet is het tenslotte een hobby. Drie delen The Lord of the Rings, drie delen The Hobbit… ik tel slechts twee Tolkien boeken, dus vanwaar het gezeur? Met een speelduur van een kleine acht uur zou het kinderverhaaltje aan de lange kant zijn. Zouden de muggenzifters die hier over vallen thuis ook klagen dat de seks wel aardig was maar dat het allemaal een stuk sneller en efficiënter had gekund?

 

Goed, na The Hobbit: An Unexpected Journey en The Hobbit: The Desolation of Smaug zaten we opnieuw in de bioscoop voor een vrij prijzig CGI-spektakel over een mannetje met behaarde voeten; achter een hele reeks bezoekers van Hobbitformaat. Het is tenslotte een kinderfilm, met bloedvergieten voor het hele gezin. Met door konijnen getrokken sledes, goedhartige dieren die helpen in nood en hier en daar wat comic relief. Alles wordt duidelijk uitgelegd, ook.

Laat ik dat dan ook nog maar even doen. Het verhaal wordt opgepakt vanaf het moment waarop de draak Smaug is gewekt. Die koelt zijn woede (al is dat in die geval niet de meest gelukkig woordkeuze) op het prachtige Lake-town, waarna de inwoners genoodzaakt zijn hun heil elders te zoeken. Hun keuze van locatie is suboptimaal en in de slag waarin ze verzeild raken vormen ze het mensenleger. Zij aan zij met een elfen- en een dwergenleger strijden ze tegen een orkenleger en, jawel, nog een orkenleger. Dat maakt vijf, maar zoveel sterren kan ik The Hobbit: The Battle of the Five Armies toch net niet geven.

Rovdyr
The Life Aquatic with Steve Zissou

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*