The Legend of Nigger Charley

Jaar: 1972
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Martin Goldman
Score: ★★½☆☆
 

Eromheen draaien heeft geen zin: we kozen The Legend of Nigger Charley puur vanwege de opruiende naam. Na lucht gekregen te hebben van het fenomeen blaxploitation hadden we vast niet de beste vertegenwoordiger van het genre te pakken, maar The Legend of Nigger Charley speelt het spel wel volgens de regels: een goedkope film gemaakt om geld te verdienen aan zwarte mensen, met zwarte helden in de hoofdrol.

De blanken zijn uiteraard stuk voor stuk onbetrouwbare schobbejakken, bekrompen racisten of gewoon slapjanussen. Aan stereotypen geen gebrek in dit slecht gefilmde, slecht geacteerde en slecht vertelde werkje om gauw weer te vergeten. Zo wazig als de screenshots om hier een en ander te illustreren zijn, zo onscherp is het beeld de hele film lang.

Wie van funk en soul houdt (ik niet) heeft een pluspuntje om tegenover de beroerde beeldkwaliteit te zetten. Want The Legend of Nigger Charley mag dan een western zijn, de makers meenden heel goed te weten welke muziekstijlen de doelgroep konden bekoren. Het is even wennen, maar daar krijgt de kijker dan ook de tijd voor.

 

Het duurt namelijk een poos voor de film echt een western wordt. Neger Charley uit de titel moet eerst namelijk nog weg van de plantage waar hij als slaaf zijn dagen slijt. Het liefst als vrij man, maar dat ziet niet elke blanke man zitten. Gelukkig speelt ex-footballster Fred Williamson de gespierde Charley en een rake tackle later is hij samen met twee kornuiten op weg door het niet al te ruimdenkende Wilde Westen.

Daar meent het drietal donkere jongens er goed aan te doen blanke stalknechten te kleineren en saloonbezoekers te intimideren. Het komt de wederzijdse verstandhouding niet ten goede, maar gelukkig hebben Charley en zijn vrienden snel door hoe ze met pistolen om moeten gaan. Nieuwsgierig naar het vervolg The Soul of Nigger Charley maakt het echt niet.

Ex Drummer
Lost Highway

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*