The Life Aquatic with Steve Zissou

Jaar: 2004
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Wes Anderson
Score: ★★½☆☆
 

Na een vals alarm is ie hier dan toch: de 500e filmrecensie op fiepke.nl! Gijs, de alfabetische filmlijst telt niet mee als recensie, maar levert je wel een vermelding in dit feestelijke stukje op. Hoewel, feestelijk – de klacht over het vals alarm, The ‘Burbs, is ook hier gegrond: voor nummer 500 had ik wel wat beters kunnen kiezen. Laten we het erop houden dat ik gisteren niet in vorm was. Al voor de film was ik zo moe dat ik Wybrens huis per abuis voorbij fietste en meer dan een enkel glaasje wodka ging er ook al niet in.

Laten we de pijlen richten op een spectaculair ranzige film (suggesties zijn welkom), te consumeren eind december 2014. Dan vieren we tien jaar filmrecensies op fiepke.nl. Ook mooi. Vooralsnog blijven we bij de les, hoe tegenvallend ook, en krijgt The Life Aquatic with Steve Zissou hier de aandacht die het al dan niet verdient.

Op de titel valt in ieder geval niets af te dingen. Gewoonweg prachtig. Ook in de cast is geïnvesteerd: Bill Murray (Groundhog Day), Jeff Goldblum (The Fly), Owen Wilson (Zoolander), Cate Blanchett (The Lord of the Rings) en Anjelica Huston (The Addams Family) hebben stuk voor stuk in geslaagdere films gespeeld. En ook de premisse van een afgeserveerd oceanograaf die in aan elkaar verzonnen, getructe episodes kond deed over de wonderen van de diepzeewereld mag er wezen.

 

De spandex pakjes mogen er wezen, de toneelachtige decors zijn fabuleus – en toch, bekoren wil The Life Aquatic with Steve Zissou maar niet. Een jongen die aan komt lopen en de mogelijkheid oppert de zoon van Steve te zijn? Tsja, het zou kunnen. Ga voor de zekerheid maar mee op expeditie. Hilarisch. Maar er echt om lachen lukt niet. Daarvoor is The Life Aquatic with Steve Zissou net te ingehouden van toon; wordt de absurde humor net te veel omfloerst met drama.

Want drama is er. Wie zit er nog te wachten op de verhalen van kapitein Zissou? De afgelopen negen jaar niemand meer. Niemand is geïnteresseerd in een artikel over hem. Waarom zou je ook voelen voor een egoïst die wellicht de dood van zijn beste vriend in scène heeft gezet om de kijkcijfers te manipuleren? Wie gelooft er serieus in de alleen door Zissou gespotte panterhaai? Ik in ieder geval niet, en ik geloof ook niet dat The Life Aquatic with Steve Zissou de optimale keuze was voor deze maandagavond. Op naar 501.

The Hobbit: The Battle of the Five Armies
The 'Burbs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*