The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring

Jaar: 2001
Land: Nieuw-Zeeland/Verenigde Staten van Amerika
Regie: Peter Jackson
Score: ★★★★★
 

“Zodra de extended editions van alledrie de Lord of the Rings delen verkrijgbaar zijn kopen we een DVD-speler.” Zo wisten we de koop van het inmiddels veelvuldig gebruikte apparaat lang uit te stellen. De schijfjes schitterden alweer enige tijd in vriend Ivors kast vooraleer de speler eindelijk werd aangeschaft. Veel later dan nodig was gaf ik de 12-delige DVD-box onlangs eindelijk aan Eva cadeau.

De films zelf hadden we allang gezien in de bioscoop. Alledrie zelfs, tijdens een marathonzit waar ik me niet al te veel meer van kan herinneren. Een kleine opfrisbeurt kon dan ook geen kwaad. Met de uitgebreide versies van de toch al niet korte filmpjes in huis verwachtte ik meer bloedvergieten en gruwelijkheden van horroricoon Peter Jackson. Het werden meer lieflijke beelden van de door hobbits verpeste Shire.

Toen bekend werd dat Peter Jackson, berucht vanwege de hilarische wansmaak die hij in Bad Taste, Braindead en Meet the Feebles etaleerde, de drie Lord of the Rings delen zou regisseren barstte de pleuris los in het wereldje van Tolkienfreaks. Deze B-filmprutser zou hun fantasybijbel vast en zeker niet met het respect bejegenen dat het epos verdiende. Bij voorbaat was meneer Jackson fout.

 

Ik hou van fout. Het kon dan ook niet anders of Jackson zou een formidabele trilogie afleveren. Hoe meer verstokte fans van het boek hij hiermee tegen het zere been zou schoppen, hoe beter, wat mij betreft. Ja, natuurlijk had ik het boek ook gelezen en vond ik het een alleraardigst verhaal, maar er valt ook genoeg op Tolkiens werk af te dingen. Iets schrijven dat ik erg goed vind maakt iemand in mijn ogen nog geen heilige, maar dat mocht ik in bepaalde kringen niet te hard zeggen.

Weinig verrassend dan ook dat The Lord of the Rings: The Fellowship of the Rings eigenlijk een stuk beter is dan het boek, wat mij betreft. Weg zijn de flutliedjes en gedichten die het boek te pas en te onpas ontsierden, weg zijn karakters als Tom Bombadil die dodelijk waren voor het verhaal. Weg is ook de vermoeiende droogheid – zelfs hobbits zijn leuk als je Peter Jackson vraagt hoe het moet! Gek dat Eva er heel anders over denkt, maar toch elke avond zeurt wanneer we het volgende deel nu eens gaan kijken.

Team America: World Police
The Plague of the Zombies

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*