The Lord of the Rings: The Return of the King

Jaar: 2003
Land: Verenigde Staten van Amerika/Nieuw-Zeeland/Duitsland
Regie: Peter Jackson
Score: ★★★★★
 

De hoofdpijn was gezakt, maar ik was nog te grieperig om me te verweren. Eva zag haar kans schoon en nam me vier uur lang in gijzeling. Erg veel geduld heeft ze niet als het om het kijken van deze films gaat, en vandaag moest en zou The Lord of the Rings: The Return of the King gekeken worden. Protesteren was zinloos.

Wat valt er nog te vertellen na de eerste twee delen van Peter Jacksons trilogie? Heel veel, want over het verhaal heb ik nog nauwelijks iets gezegd. Er van uitgaande dat Ben Stiller en Vince Vaughn in de op The Lord of the Rings: The Return of the King vertopte scène geen gelijk hebben (“I don’t think very many people outside the D&D club actually read the book – nerds!”), zal dat echter niet zo hard nodig zijn.

Iets anders wat me opviel dan: erg fijn aan de Lord of the Rings films is dat die overdreven Amerikaanse politieke correctheid even opzij gezet wordt. Het is dan ook een voornamelijk Nieuw-Zeeuwse verfilming van een Brits boek, maar zoals altijd is er Amerikaans geld mee gemoeid. Zo wordt James Bond zelfs op opdrachten in de Kaukasus geholpen door negers. Die zijn daar niet, maar het zou blijkbaar niet correct zijn alleen blanken in beeld te brengen.

 

Tolkien vergeet niet getinte burgers te vermelden, maar doet dit niet op de meest politiek correcte manier. De blonde mensen zijn de goeien, de donkere mensen de slechten. En ineens valt niemand erover want het verhaal speelt zich af in een wereld van kabouters en draken. Opvallende boeken voor een pacifist en tegenstander van apartheid.

Lekker overzichtelijk zo’n duidelijke scheiding, maar gelukkig komen ook in The Lord of the Rings: The Return of the King personen als mijn geliefde Grima Wormtongue voor. De gevallen tovenaar Saruman, de zwartkijkende stadhouder Denethor en zelfs een heel leger van blanke moordenaars en verraders. Allemaal onberekenbaar en daardoor interessanter dan bijvoorbeeld een arrogante goedbedoeler als Gandalf.

Dan resten nog zes DVD’s met allerhande extra’s. Enkele nieuwe scènes, documentaires van wisselende houdbaarheid, interactieve atlassen en nog veel meer poespas die je niet nodig hebt om een film te bekijken. En een buurmeisje dat we kunnen verblijden omdat ze de films graag eens zou zien. Lijkt me voorlopig een beter doel dan al die extra’s uitpluizen, maar het blijft Eva’s set.

Elvira's Haunted Hills
The Lord of the Rings: The Two Towers

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*