The Lords of Salem

Jaar: 2012
Land: Verenigde Staten van Amerika/Verenigd Koninkrijk/Canada
Regie: Rob Zombie
Score: ★★☆☆☆
 

Rob Zombie weet wat hij leuk vindt. Harde muziek, extreem geweld, de billen van zijn vrouw Sheri Moon Zombie, geiten en – zoals we in de fake trailer Werewolf Women of the S.S. al zagen – alles wat onder de noemer ‘fout’ of ‘dubieus’ geschaard mag worden. Ik weet ook wat ik leuk vind en al is de overlap met hetgeen meneer Zombie interesseert nog zo groot, The Lords of Salem hoort hier niet bij.

Zelf was Rob Zombie nog aardig optimistisch over zijn zesde film. Hij dacht dat 50% van de kijkers The Lords of Salem zou kunnen waarderen. Een steekproef onder vier kijkers viel bij ons ongunstig uit. Jammer, na House of 1000 Corpses en aanrader The Devil’s Rejects, waarbij je je als kijker mishandeld en misbruikt voelde. Een effect dat de heksen en duivelsaanbidders in The Lords of Salem niet weten te bewerkstelligen.

Eigenlijk gebeurt hier in Zombies versie van Rosemary’s Baby namelijk precies wat je al anderhalf uur lang ziet aankomen: radiopresentatrice Heidi glijdt in een neerwaartse spiraal van demonische bezetenheid en harddrugs onherroepelijk af naar de hel om Satans mismaakte kind te baren. Heksen knuffelen het merkwaardige geleedpotig ogende beestje met wriemelde voelsprieten en pootjes. Einde.

 

Achtergrond van dit ongeïnspireerde verhaal is Salem, waar heksenklopjachten een zwarte bladzijde in de Amerikaanse geschiedenisboeken vormen. Dat staat garant voor fraaie historische inkijkjes waarin naakte heksen met lellende vellen rond een kampvuur dansen. In hedendaags Salem valt een stuk minder te beleven, al is de intro van Heidi’s radioprogramma wel een hoogtepuntje in de film.

Waarom Heidi met het nageslacht van Satan wordt opgezadeld? Ze is de directe afstammeling van dominee Hawthorne, die in zestienhonderdzoveel ontzettend de pik op heksen had. Echt waar – onderzoeker Francis Matthias ziet het zo op internet staan. Op de muziek is weinig aan te merken en hopelijk doen een paar metalbands nog wat ideeën op over de verpakking van hun albums. Dan heeft er toch nog iemand iets aan deze film.

Jagten
The Hobbit: An Unexpected Journey

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*