The Mouse that Roared

Jaar: 1959
Land: Verenigd Koninkrijk
Regie: Jack Arnold
Score: ★★½☆☆
 

Het was verrassend hoe snel we vanavond overeenstemming bereikten. Wanneer we in het verleden met groepen van drie of meer naar de videotheek gingen, waren de discussies niet van de lucht. Roemenen zitten meestal ook vol ideeën die niet stroken met de onze, al is dat veelal omdat ze praktisch onuitvoerbaar zijn.

Bogdan had een film met Peter Sellers over een klein land dat de Verenigde Staten de oorlog verklaart – The Mouse That Roared. Aan het eind van onze vakantie in Roemenië alvast een leuk verzetje om in de stemming te komen voor de Kleine Landen Tour die we later dit jaar willen rijden. Hertogdom Grand Fenwick, dwergstaat in de Franse Alpen, zal dan echter ontbreken.

Grand Fenwick heeft een eigen leger, eigen grensovergangen en een eigen wijn. Het is bovendien het enige Engelstalige land op het Europese vasteland, sinds een Engelsman de buurt lang geleden zo aardig vond dat hij besloot er te gaan wonen. Met de economie is het helaas droevig gesteld, nu een Californisch bedrijf de nationale wijn is gaan imiteren (Duchy of Grand Enwick).

 

Het landje ziet maar één oplossing voor de problemen: een oorlog met de Verenigde Staten. Na een kwartiertje ofzo kan de invasiemacht zich dan gewonnen geven, waarna de VS miljoenen dollars in wederopbouw zullen steken – zo redeneert men in het hertogdom, althans. Helemaal waterdicht is het plan niet, want het twintig ridders met pijl en boog tellende leger wint de oorlog per abuis. “We sort of won…”

Daar is men thuis niet blij mee. Het leger van Grand Fenwick heeft de Q-bom bemachtigd; een wapen krachtig genoeg om een heel werelddeel weg te vagen. Een mooi idee, dat in The Mouse That Roared geen al te beste uitwerking krijgt. Het is allemaal minder flauw dan we van Peter Sellers gewend zijn (The Pink Panther en een stuk of wat sequels). Misschien was dit in de jaren ’50 een stuk leuker.

UNESCO hier, UNESCO daar
13:08 North of Bucharest

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*