The Omen

Jaar: 2006
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: John Moore
Score: ★★★☆☆
 

Dat kan natuurlijk ook. In plaats van een bidmarathon te organiseren greep Moore de heuglijke datum 6/6/6 aan om Lucifer middels een griezelfilm in de spotlights te zetten. Hoewel The Omen in Europa als The Omen 666 de bios in ging betreft het hier niet het zeshonderdzesenzestigste deel van de cyclus, maar een remake van het origineel.

Tiens… 666, dat begint aardig te lijken op het aantal vliegen dat ik deze week heb neergemept. De hitte houdt het huis dan ook al dagen in een zweterige greep. Een teken dat er op de zesde van de zesde toch iemand op aarde is gekomen die de boel langzaam op temperatuur aan het brengen is? Zo ja, dan is The Omen daar niet debet aan. De film is aardig, maar niet diabolisch goed. Als zoiets al bestaat.

Ivor vond de reprise wel uitstekend. Helaas biedt The Omen te weinig vernieuwing ten opzichte van het origineel, dat ik jaren geleden als kind zag. Zwaar leunend op goedkope (en toch o zo doeltreffende) schrikeffecten wordt ons het verhaal van Damien opnieuw verteld, dertig jaar na dato.

 

Interessant wordt het pas wanneer vader erin berust dat zoonlief voor galg en rad opgroeit. Al die bizarre ongelukken in zijn naaste omgeving waren tot daar aan toe, maar als de kleine galbak zo nodig de antichrist moet zijn is voor pa de maat vol.

The Omen ondergaat dan een metamorfose tot dekselse reli-thriller waarbij de schrikmomenten overboord worden gezet. Via onderaardse gewelven gaat de reis naar geïsoleerde, besneeuwde Italiaanse kloosters en het bijbelse Megido. Ivor had de schrik goed te pakken en bleef zwatelen over plokworsten om zijn aandacht van al het engs af te leiden. Het plokworstverhaal was vernieuwender dan The Omen, take 2, maar een film zal er nooit van gemaakt worden. Dan liever iets wat we al kennen en goed vinden opnieuw uitgevoerd.

...Continuavo a chiamarlo Trinità
Edward Scissorhands

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*