The Pit and the Pendulum

Jaar: 1961
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Roger Corman
Score: ★★★☆☆
 

Dit vonden ze vijftig jaar geleden dus ontzettend spannend allemaal. Ik verkeerde in de veronderstelling dat The Pit and the Pendulum met zijn gothic horror uit de Hammerstal kwam, maar de Poe-bewerking bleek van Amerikaanse bodem te zijn. Helaas blijft het net zo braaf als bij de Engelsen, al is het kasteeldrama een diesel die wat tijd nodig heeft om op gang te komen.

Horror anno 1961 mag dan een stuk tammer zijn dan wat we nu gewend zijn; zo slecht als we van regisseur Roger Corman gewend zijn wordt het niet in The Pit and the Pendulum. Zijn titels zijn ontegenzeggelijk veelbelovend (neem She Gods of Shark Reef en The Saga of the Viking Women and Their Voyage to the Waters of the Great Sea Serpent, dat nog altijd ongezien bij mij in de kast staat), maar na het slappe Deathsport tel ik als een gewaarschuwd man.

Toch geeft ’s mans oeuvre duidlijk blijk van warme gevoelens bij het werk van Edgar Allan Poe, en opnieuw intrigeert de titel. Bovendien is Vincent Price van de partij. Als Don Medina ontvangt hij Francis Barnard, de broer van wijlen zijn vrouw in zijn kasteel-met-kwaadaardige-sfeer aan de beukende golven van de Atlantische Oceaan.

 

Een deel van die sfeer mag op het conto van Don Medina’s vader worden geschreven, die in plaats van een modelspoorbaan op zolder een martelkamer in de kelder als hobby had. Folterwerktuigen die niet lang geleden in handen van de Spaanse Inquisitie nog veelvuldig werden gebruikt, staan nu jammerlijk te verstoffen. The Pit and the Pendulum zou natuurlijk The Pit and the Pendulum niet heten als ijzeren maagd, angstaanjagend diepe put en het groot uitgevallen scheermes aan de slinger uiteindelijk niet toch gebruikt zouden worden.

Zoals altijd komt het gevaar bij Poe van binnenuit. Don Medina wordt tot waanzin gedreven wanneer hij zijn zwartste nachtmerries werkelijkheid ziet worden. Heeft hij zijn lief per abuis levend begraven? Het kan de beste overkomen, maar Don Medina trekt het zich nogal persoonlijk aan. Dan luidt het devies: mijden die Spaanse kust. Ook als je in de 16e eeuw leeft.

Cosmopolis
Oldeuboi

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*