The Plague of the Zombies

Jaar: 1966
Land: Verenigd Koninkrijk
Regie: John Gilling
Score: ★★★½☆
 

Waar had ik dat eerder gezien? In een klein dorpje waar nog nooit iemand van heeft gehoord, in een streek hier ver vandaan, zijn mysterieuze zaken gaande. Mensen verdwijnen, de ongure landheer weet hier wellicht meer van en alles eindigt in een groteske finale in een onderaards gangenstelsel.

Klinkt als een doorsnee avontuur uit het rollenspel ‘Het Oog des Meesters’ (Das Schwarze Auge) dat mijn vrienden en ik sinds ruwweg onze dagen in groep 8 spelen. Vrienden die The Plague of the Zombies niet zagen. Wie weet kan ik het script nog ooit bewerken tot een scenario voor een paar avonden spelplezier.

Echt veel verrassingen zullen er niet te beleven zijn voor de doorgewinterde rollenspeladepten. Dat geldt ook voor The Plague of the Zombies als film. Zo zien we even na aankomst in het afgelegen dorp in Cornwall landheer Clive Hamilton. Oh, wat kijkt die man gemeen. Hij is vast niet te vertrouwen, denkt de kijker. Dat klopt! Clive is de grote boef en we weten het vanaf het eerste moment dat we hem in beeld krijgen – zelfs daarvoor al, eigenlijk.

 

Voorspelbaar? In de thrillers en puzzelfilms van de laatste jaren worden we steevast getrakteerd op een onbetrouwbaar sujet dat enkel ter afleiding dient. Na drie van zulke films wordt het ook aardig voorspelbaar dat de eerste slechterik niet de echte booswicht van het verhaal is. Veertig jaar geleden deden ze nog niet zo moeilijk.

The Plague of the Zombies is afkomstig van het Britse Hammer, een filmmaatschappij die heel wat gotische horrorfilms produceerde. Vampieren te over, maar dit was de enige zombiefilm die Hammer maakte. Op een heerlijke droomscène na waarin de zombies zich tergend langzaam een weg naar boven klauwen uit hun versgedolven graven, zijn de titelkarakters eerder arme donders dan gevaarlijke monsters: de ondoden worden in een onderaards complex als slaven misbruikt.

Het mooie aan The Plague of the Zombies is dat het allemaal zo über-Brits is. Agenten die verdachten beleefd verzoeken mee te gaan naar het bureau in plaats van erop te timmeren. Verdachten die spitsvondige antwoorden bedenken maar er niet over peinzen de agenten ongehoorzaam te zijn. Helden die de afwas doen. En een schitterende rol voor André Morell als Sir James Forbes, die zelfs bij een dreigende sfeer in de dorpskroeg en middenin een vlammenzee een gedistingeerd voorkomen weet te handhaven. Zombies mogen dan verdomd lastig zijn – ze vormen daardoor nog geen reden je als man door emoties mee te laten slepen.

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
Sl8n8

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*