The Screwfly Solution

Jaar: 2006
Land: Canada/Verenigde Staten van Amerika
Regie: Joe Dante
Score: ★★★½☆
 

Jottem, een film met een biologisch tintje! Natuurlijk van die stereotype biologen met baarden en waar niemand naar luistert (althans, de overheid en het leger niet – maar waar luisteren die wel naar?), maar baarden zijn tegenwoordig weer helemaal in. En biologie gaat bijna altijd over seks, dus dat is ook goed. In het geval van The Screwfly Solution over het verstoren van de reproductieve cyclus van de schroefwormvlieg ofwel Cochliomyia hominivorax (neen, ‘screwfly’ laat zich dus niet vertalen met neukvlieg, al gaat het verhaaltje verder dus wel degelijk over de voortplanting van het diertje).

Met behulp van de door entomologen ontwikkelde steriele-insecten-techniek (STI) kunnen biologen een insectenpopulatie een flinke loer draaien. Het principe van de techniek komt erop neer dat wetenschappers gesteriliseerde mannetjes van een soort loslaten in een wilde populatie. De onvruchtbare mannetjes concurreren met normale mannetjes, waardoor de volgende generatie fors minder nakomelingen telt. Op deze manier is de schroefwormvlieg in grote delen van Noord- en Midden-Amerika totaal uitgeroeid (wat zijn wij mensen toch knap), met als mooiste voorbeeld de schroefwormvlieggenocide op Curaçao, waardoor de lokale geitenbevolking van een gewisse dood werd gered. Geiten – mooie beesten.

Allemaal lezenswaardig, zult u misschien denken, maar is dit niet materiaal voor Discovery Channel of National Geographic? Nou, in The Screwfly Solution wordt er een amusante draai aan het gegeven van de STI gegeven. Eén of andere terrorist (ik geloof tenminste dat dat de correcte benaming zou zijn in de Verenigde Staten) heeft de techniek dusdanig aangepast dat hij op mensen losgelaten kan worden. Een virus besmet alleen het mannelijke deel van de populatie. Seks en geweld, beide leuk, liggen volgens de biologen in de film verrekte dicht bij elkaar in de belevingswereld van mannen. Door het virus zijn mannen niet langer in staat onderscheid tussen beide te maken.

 

Gevolg: binnen een weekje worden er in Jacksonville 1100 moorden gepleegd. Alle slachtoffers zijn vrouwen. Nieuwe besmettingen in Shreveport, Houston en andere steden in het zuiden van de Verenigde Staten volgen in alarmerend tempo. De oplossing? Mannen zouden zich vrijwillig moeten laten castreren. Ja, daa-haag! Om kort te gaan, de mensheid is ten dode opgeschreven.

The Screwfly Solution is eerder een thriller waarin biologische oorlogsvoering perfect wordt uitgevoerd dan een volbloed horrorfilm. Aangezien het een filmpje uit de Masters of Horrorreeks betreft, krijgen we in het krappe uurtje geen kans onze aandacht te laten verslappen. Het eind is compleet van de pot gerukt, want waarom er op de valreep nog buitenaardse wezens bij slepen als het de sfeer zo ten goede kwam dat de dader achter dit complot tegen het menselijke ras onbekend bleef? Jammer dat een film van 59 minuten dan toch nog twee minuten te lang duurt.

The 13th Warrior
Fido

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*