The Secret Life of Walter Mitty

Jaar: 2013
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Ben Stiller
Score: ★★☆☆☆
 

Tot mijn verbazing las ik in mijn lijfblad Schokkend Nieuws over een film met Ben Stiller. Niet de meest voor de hand liggende naam wanneer je aan horror, science fiction of fantasy denkt – al was Tropic Thunder behoorlijk van de pot gerukt. Inderdaad, ook The Secret Life of Walter Mitty moet het van die niche van de fantasy hebben. Dagdromer Walter maakt namelijk aardig wat mee, in zijn belevingswereld. Anderen vinden het maar vervelend dat de saaie kantoorklerk regelmatig in een onaanspreekbaar wassen beeld verandert.

Dat veel mensen Walter vervelend vinden, daar valt wat voor te zeggen. Nogmaals en wellicht ten overvloede, we hebben het hier wel over Ben Stiller. En zoals Stiller tekent voor zowel de rol van hoofdpersoon als de klus van regisseur, zo hinkt ook The Secret Life of Walter Mitty een krappe twee uur lang op twee gedachten. “We zitten hier toch niet naar een chick flick te kijken?” bromde Robert na een kwartier. Dat het antwoord “Ja en nee” luidde mocht toch licht onbevredigend heten.

The Secret Life of Walter Mitty begint namelijk als een romantische comedy die maar niet op gang wil komen. Walter dreigt zijn baan bij Life Magazine te verliezen. Misschien is het ook wel tijd voor een radicale verandering, met alleen een oude moeder om voor te zorgen, geen vriendin in zijn leven en een reishandboek dat al sinds de dag dat hij het van zijn vader kreeg blanco is. Pas als Walter besluit om naar Nuuk te reizen komt er een beetje vaart in de film.

 

Waarom Nuuk? Simpel – een amateurdetective kan de was doen. Walter probeert een fotograaf op te sporen en heeft als enige aanwijzing een dia met daarop een schip met havencode NU. “Da’s vast Nuuk, Groenland,” opperde ik. In Nuuk vindt hij ook nog eens de man die dezelfde duimring heeft als op een andere dia te zien is. Ongelofelijk! “Nou, dat valt wel mee,” relativeert de enorme en wild bebaarde man, “als je weer dat er op Groenland acht mensen wonen.” Deze dronken helikopterpiloot heeft ook nog een tip voor ons: Je vriendin bedriegen in een land waar maar acht mensen wonen is geen strak plan.

Lachen dus op Groenland, maar Walter is nog niet klaar met reizen. Skateboarden op de uitbarstende Eyjafjallajökull en cakejes eten met stamhoofden in de Afghaanse Himalaya behoren tot de prachtig gefilmde bestemmingen. Je krijgt er zin van om op reis te gaan, maar terug in New York komen zowel kijker als Walter van een koude kermis thuis. De mooie momenten zijn te spaarzaam en zitten gesandwiched tussen iets wat wel degelijk chick flick genoemd mag worden. Te zoet, te Amerikaans en, voor degenen die net als Walter uit de fantasie gewekt moeten worden, niet echt in Afghanistan gefilmd.

The Thirteenth Floor
No Country for Old Men

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*