The Three Musketeers

Jaar: 1993
Land: Oostenrijk/Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten van Amerika
Regie: Stephen Herek
Score: ★★★☆☆
 

Eva wou vanavond een romantische film kijken. Op zich geen probleem, ware het niet dat ik beloofd had dat ik mee zou kijken en niet zou zeuren. Wat een opluchting toen ik hoorde dat we opschepperige degenzwierders te zien zouden krijgen. Of het nu piraten, musketiers of gewoon snoodaards zijn; als er met degens gezwierd wordt weet je dat het verhaal secundair is en de romantiek best te pruimen.

Liefhebbers van het betere degenzwieren doen er goed aan de tv uit te zetten en af en toe ook eens een boek te lezen. Warm aanbevolen zijn de piratenescapades van Gideon Defoe. Dat de frivool geklede degenhelden niet vies zijn van mooie dames wist ik al lang. Hun gevoel voor romantiek laat zich vertalen in versierzinnen als “I’d love to drop anchor in your lagoon”, “Pardon me, but would ya mind if I fired me cannon through your porthole?” en “Prepare to be boarded!”.

Genoeg romantisch geklets en terug naar The Three Musketeers. Toen ik me realiseerde dat het een Disneyvehikel betrof begon ik weer te twijfelen. Net als Pirates of the Caribbean: the Curse of the Black Pearl (nog zo’n degenfilm!) is The Three Musketeers een film voor de hele familie. Jawel, degens zijn puntige krengen waarmee je erg op moet passen in een gevecht en er wordt dan ook menig snoodaard doorboord in de film, maar bloed zien we niet vloeien (het zit op een gegeven moment wel op de mouw van één van de musketiers wanneer hij wordt geprikt).

 

Geweld voor alle leeftijden, bijdehante (bijvoeglijke naamwoorden die eindigen op een d behouden normaal gesproken die d als ze verbogen worden, maar bijdehand is een uitzondering) opmerkingen in het heetst van de strijd en moraalridders in de hoofdrol, dus ook geen seks voor het huwelijk. Er schijnen borsten in de film voor te komen maar doordat ik tijdens de reclame nog snel de afwas afmaakte heb ik die gemist.

Hoewel ik dus niet alles van de romantiek heb meegekregen vond ik The Three Musketeers een vermakelijke film waarbij je bijzonder weinig hoeft na te denken. Jammer dat D’Artagnan zo’n blotebillengezicht had (Chris O’Donnell speelt hoofdzakelijk in romantische films). Zelf had ik liever Charlie Sheen in die rol gezien, maar na puike rollen in Ferris Bueller’s Day Off en Hot Shots! zet hij hier een goed gelukte Aramis neer. Mijn advies is om Sheen in al zijn volgende films een degen in de hand te drukken.

Bin-Jip
Tombstone

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*