The Toxic Avenger

Jaar: 1984
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Michael Herz en Lloyd Kaufman
Score: ★★★★☆
 

Aah, het boegbeeld van de illustere Troma filmmaatschappij! Het heeft jaren geduurd voor ik de allereerste superheld uit New Jersey eindelijk zag, al is het als liefhebber van B-films haast onmogelijk om nog nooit van The Toxic Avenger gehoord te hebben. En dat terwijl het nobele monster het de hele film lang zonder zijn cultnaam moet stellen.

Het mismaakte, in vuilroze tutu geklede monster met zwabber werd pas na het filmen The Toxic Avenger genoemd en is de creatie die Troma bestaansrecht verleende. Waar films als Surf Nazis Must Die, Maniac Nurses Find Ecstacy en A Nymphoid Barbarian in Dinosaur Hell stuk voor stuk garant staan voor amusante trailers gekoppeld aan oersaaie films, weet The Toxic Avenger ook op speelfilmlengte te boeien.

Deze film neemt zich dan ook geen moment serieus: de setting in onvervalste jaren ’80 fitnessclub is hopeloos gedateerd, er is geen scène die niet over the top is en acteurs als Mark Torgi (hoofdpersoon Melvin) en Gary Schneider (alfamannetje Bozo) schmieren er lustig op los. De cocaïne wordt rechtstreeks uit de zak gesnoven, kernafval wordt in openstaande vaten getransporteerd en de weerzinwekkend dikke burgemeester laat zich non-stop verwennen door gewillige vrouwen. Oh ja, er dansen ook de hele tijd mensen op de achtergrond.

 

Zo gezellig als op de Tromaville Health Club is het natuurlijk ook niet overal. Alleen schoonmaakjongen Melvin valt met zijn paardengebit en zwakzinnig gegiechel een beetje uit de toon. Tijd om die griezel eens een hak te zetten – dat hij daarbij vanaf de eerste verdieping in een vat nucleaire rotzooi tuimelt is mooi meegenomen. Onherkenbaar verminkt en misvormd vlucht Melvin naar huis.

Het groene goedje verandert Melvin in een weinig fotogenieke spierbundel die het verderf in Tromaville eens goed aan zal pakken. Want The Toxic Avenger doet ook op gebied van extreem geweld een behoorlijke duit in het zakje: bejaarde omaatjes worden met golfclubs bewerkt, blindengeleidehongen neergeschoten, baby’s met pistolen bedreigd en fietsende kindertjes tot pulp platgereden. Volkomen terecht dus dat hier nog vier vervolgdelen van werden gemaakt.

Chernobyl Diaries
Ninja Cheerleaders

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*