The VVitch: A New England Folktale

Jaar: 2015
Land: Verenigde Staten van Amerika/Verenigd Koninkrijk/Canada/Brazilië
Regie: Robert Eggers
Score: ★★★½☆

tvv1Sommige dingen veranderen niet. Maandagavond blijft filmavond, heksen blijven lelijke oude vrouwen en in New England laat het weer nog altijd te wensen over. Ook het verhaaltje van The VVitch: A New England Folktale biedt op het eerste gezicht weinig nieuws. Maar dat is misschien te snel geoordeeld.

Een gezin van christenfundamentalisten voelt zich te goed voor het leven op de plantage in de pas recentelijk gekoloniseerde Nieuwe Wereld. Ze zijn liever alleen in het bos dan tussen softies die naastenliefde prediken in plaats van erfzonde. Dat alleen is echter relatief: er staat al een hutje in het duistere bos. Zo’n hutje waar de gebroeders Grimm kippenvel van zouden krijgen.

Het malle gebruik van de dubbele V in de titel is niet het enige dat The VVitch: A New England Folktale van de zwartere horrorsprookjes onderscheidt. Zeker, de atmosferische beelden van het vijandige, nog onontgonnen New England zijn prachtig en de dreiging die het woud uitstraalt is haast tastbaar. Maar interessanter is het psychologische spel en de bijbehorende karakterontwikkeling die zich binnen het geïsoleerde gezin voltrekken.

tvv1Aangewezen op zichzelf groeit de achterdocht binnen het gezin van William. Baby Samuel verdwijnt spoorloos, de oogst mislukt en de tweeling is ervan overtuigd dan oudste dochter Thomasin een heks en verantwoordelijk voor alle malaise is. Terugkeren naar de plantage betekent echter meer dan gezichtsverlies: het zou een motie van wantrouwen zijn aan het adres van Onze Lieve Heer zelf. Liever modderen de godsvruchtige protagonisten dus nog wat aan.

The Temple of Satan (ik vermoed trouwens dat het ook hier stiekem softies betreft die naastenliefde prediken) was laaiend enthousiast over The VVitch: A New England Folktale. Terecht, want de jonge Thomasin, wiens ontluikende seksualiteit niet bijzonder wordt gewaardeerd door haar moeder, ziet er een stuk vrijer en meer ontspannen uit wanneer ze breekt met haar streng religieuze opvoeding. Sommige dingen veranderen gelukkig wel.

Redirected
Jaws of Satan

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*