The Waterboy

Jaar: 1998
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Frank Coraci
Score: ★★★½☆
 

Januari is een mooie maand. De playoffs van de NFL zijn in volle gang, een nieuwe Super Bowl wacht om de hoek en ook op televisie is volop American football te zien. Daar Nederland verstoken blijft van rechtstreekse uitzendingen van de professionele wedstrijden moeten we het stellen met talloze American footballfilms op de buis.

Er zijn er heel wat gemaakt. Volgens een recent op de website van AFC Nijmegen Pirates gepubliceerd lijstje 130, om precies te zijn. Ja, mijn hart is zozeer aan deze sport verknocht dat ik ook debiel vertier als The Waterboy graag kijk. Zelfs de tenues van glimmend bruine broekjes en oranje shirts met blauwe nummers maakten niet dat ik serieus na ging denken over een andere waardering dan de drieëneenhalve ster die ik American footballfilms standaard geef.

Adam Sandler speelt een zwakzinnig figuur. Of Adam Sandler is een zwakzinnig figuur. Zou ook best kunnen. Het lijkt hem in ieder geval weinig moeite te kosten een kop neer te zetten die de trotse erfenis van vele generaties incest uitstraalt. Ja, wie zich al ergerde aan Happy Gilmore zal The Waterboy al na enkele lijzig gelispelde zinnetjes van Sandlers karakter Bobby Boucher beu zijn.

 

Wie geen ethische bezwaren heeft aangaande lachen met gehandicapten zal zich met The Waterboy prima vermaken. Bobby is de (31-jarige) waterjongen van de Universiteit van Louisiana. Leuk om te zien hoe de doorsnee Amerikaan over (de bevolking van) deze staat denkt. In het zuiden spelen mensen badminton met paarden, liggen er alligators op de barbeque en mogen kleerkasten zonder hersenen zich studenten van gerenommeerde universiteiten noemen, puur en alleen omdat ze goed mensen om kunnen beuken. Wacht, dat laatste geldt voor heel Amerika.

Welk een schok beleven we wanneer coach Beaulieu zijn idiote waterverslaafde (“He’s got a serious drinking problem.”) ontslaat. Bobby’s wereld stort in. Iedereen lacht hem uit, zelfs worstelaar Captain Insano. Dat maakt Bobby boos, en als Bobby boos is blijkt hij ineens heel goed mensen om te kunnen beuken. Een tergend simplistisch feelgood scenario met alle clichés die maar in een sportfilm kunnen te zitten. En wat dan nog? American football is geen denksport.

Return of the Living Dead III
The Evil Dead

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*