The Wicker Man

Jaar: 1973
Land: Verenigd Koninkrijk
Regie: Robin Hardy
Score: ★★★★½
 

Jaren geleden was ik al naarstig op zoek naar deze film. Het vergeten The Wicker Man dook weer op in mijn herinnering toen ik een oud horrorblad uit de kast trok, waarin de film tot de top 50 van het genre werd gerekend. Bovendien hebben zowel strakke-broeken-band Iron Maiden als het heidense Wyrd een nummer geschreven met dezelfde titel.

Een inspirerende horrorfilm, dus? Nauwelijks, maar dat alleen omdat ik The Wicker Man niet in het horrorhoekje zou duwen. Het is daar toch al druk genoeg, als je de lijst van dit jaar door mij geziene films naloopt. The Wicker Man is veel meer een oude, Britse detectivefilm. Lord Summerisle zegt het zelf al wanneer sergeant Howie hem vraagt wat de hel er aan de hand is: “Aren’t you supposed to be the detective here?”

Sergeant Howie reist af naar het in het westen van Schotland gelegen eiland Summerisle. Daar ben je zo één twee drie nog niet, getuige de openingssequentie. Howie vliegt zijn watervliegtuigje langs The Old Man of Storr en nog veel verder, om tenslotte in een gesloten gemeenschap ver van het door de agent zo gewaardeerde christelijke vasteland te (be)landen.

 

Met dat christendom hebben ze op Summerisle niet zoveel op. Mensen worden weliswaar nog steeds op het kerkhof begraven, maar aangezien de kerk een ruïne is kan erover gediscussieerd worden of deze begraafplaats technisch gezien nog wel kerkhof mag heten. Op de school leren kinderen over de beschermende kracht van verschillende soorten stenen en op een heidense offerplaats springen naakte meisjes over een vuur tijdens een vruchtbaarheidsritueel. Naakt? Met kleren aan zou veel gevaarlijker zijn, maar het kan sergeant Howies goedkeuring niet wegdragen.

De mensen op Summerisle leiden een gelukkig leven met hun heidense normen en waarden en zitten niet te wachten op alle beperkingen die het christendom met zich meebrengt. Sergeant Howie is vastbesloten de heidense gemeenschap een lesje te leren. “Haven’t you heard of Jesus?” schreeuwt hij in ongeloof. Dat heeft Lord Summerisle wel: “The son of a virgin, impregnated by a ghost?” Jezus heeft zijn kans gehad, en hem verprutst.

Tsja, dat doet Jezus wel eens. Een verhaal over in zijn naam kapotgemaakte sprookjeslanden is niet nieuw (trek maar eens een cd uit de kast bij mij thuis – wel terugleggen daarna), maar de thematiek van twee op elkaar stuitende religies die beide van geen wijken willen weten is wel van deze tijd. Het gaat in The Wicker Man dan ook niet tussen goed en slecht, en of het goed afloopt mag iedereen voor zichzelf invullen. Wat mij betreft een hoopvol stemmende film.

Pettson och Findus – Katten och Gubbens År
The Devil's Rejects

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*