The Woman

Jaar: 2011
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Lucky McKee
Score: ★★★★☆
 

Was de vorige film die ik zag nog louter Belgonvriendelijk, The Woman pakt het groter aan en is zó vrouwonvriendelijk dat men de hordes verontwaardige kijkers die regisseur Lucky McKees hoofd op een staak willen haast serieus zou nemen. Haast, want misschien lijkt de film alleen vrouwonvriendelijk. Net als in Sick Girl van McKee komen de mannen er namelijk nog bekaaider vanaf.

De stevige portie mysogenie in de vorm van brave huisvader Chris Cleek en zijn perfecte zoon Brian maakt dat The Woman geen makkelijk te verteren kijkervaring is. Het huiselijk geweld wordt met verontrustende, associatieve beelden, een dreunende soundtrack en geluidseffecten die je nekharen overeind doen staan gemengd tot een effectieve aanval op al je zintuigen. Het is soms haast kunst wat we hier zien dan wel ervaren.

Zowel kunst- als vrouwenhaters kunnen opgelucht ademhalen, want ondanks bovenstaande inleiding valt er voor beide doelgroepen genoeg te genieten. De familie Cleek oogt als het volmaakte Amerikaanse middenstandsgezin: barbecuen met oppervlakkige vrienden voor nette, witte huizen, een grote tuin en dito auto, drie kinderen en als advocaat heeft Chris een baan waar niet iedereen op neerkijkt. Chris houdt er alleen vreemde hobby’s op na.

 

Wanneer Chris terugkomt van het jagen heeft hij niet zoals nette mensen gewoon een poema geschoten, maar neemt hij een wilde vrouw mee naar zijn kelder. Wilde vrouwen in het bos, dat hoort natuurlijk niet. Da’s niet beschaafd. Laat het maar aan Chris en zijn kort gehouden gezinnetje over om hier een geciviliseerd vrouwspersoon uit te kneden. En aangezien ze toch aan de ketting ligt kan hiertoe zowel de hogedrukspuit, het pistool als de piemel worden aangewend – weglopen doet ze toch niet.

Chris’ vrouw Belle weet het zo net nog niet met de praktijken van manlief, maar de enige vrouw die sterk genoeg is om tegen hem in opstand te komen hangt stevig vastgebonden in de kelder. Dan kun je alleen maar hopen dat Chris als ultieme slechterik de film overleeft, of dat een orgie van bloedvergieten de zaak zal beslechten. De kijker wint – zelfs zonder het hoofd van McKee op een staak.

Les diaboliques
Ex Drummer

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*