Tombstone

Jaar: 1993
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: George P. Cosmatos
Score: ★★½☆☆
 

Waar denk je aan als het over het Wilde Westen gaat? Natuurlijk aan cowboys, indianen, revolvers, saloons en de hele reutemeteut. Maar toch ook aan stoffige viezigheid, ongeschoren en ongewassen lomperiken en een zorgwekkend gebrek aan hygiëne? Het Wilde Westen was een gebied waar duizend-dingen-doekjes onbekend waren en waar je maar beter niet aan astma kon lijden.

Waarom ziet alles er in Tombstone dan zo piekfijn en verzorgd uit? Zonnebankbruine gladjakkers met hagelwitte tanden en straatjes waar zo te zien tweemaal daags met de bezem door wordt geveegd. Zelfs de boeven (Bandieten! Desperados! Outlaws!) zien eruit als goed opgevoede heerschappen die weliswaar slecht zijn, maar pas nadat ze hun haar hebben gekamd en hun neus hebben gesnoten.

Dan zet je wat mij betreft niet de juiste westernsfeer neer. Ik verbaas me er keer op keer over dat de Italianen als geen ander de weg wisten in het zuiden van de Verenigde Staten. Waarom lijkt het de Amerikanen slechts bij toeval te lukken? Geef mij maar een goeie ouwe spaghettiwestern. Dan wordt er wel eens wat minder goed geacteerd (en dan heb ik het niet eens over de Engelse nasynchronisatie), maar het Wilde Westen was geen Hollywood. Ik wil naar Bandieten! Desperados! Outlaws! kijken – niet naar acteurs.

 

Terug naar Tombstone, een weinig gelukkig gekozen plaatsnaam voor een snel groeiend stadje ergens in Arizona. Legendarische sheriff Wyatt Earp is van plan zijn sheriffster aan de spreekwoordelijke wilgen te hangen en schandalig rijk te worden in Tombstone. Welk een verrassing wanneer we er gaandeweg achterkomen dat hij het onrecht niet langer aan kan zien en het gespuis een lesje wil leren!

Ook al zo onverwacht is dat de boevenbende eerst Wyatts beide broers moet verwonden (niet doden, want Tombstone is een gelikt, romantisch avontuur voor de hele familie) voordat onze held in actie komt. Wel frappant is dat Wyatt meer dan anderhalf uur nodig heeft om te wikken en wegen en vervolgens de voltallige bende van Bandieten! Desperados! Outlaws! in slechts tien minuten over de kling weet te jagen. Dat had wel wat epischer gemogen. Maar goed dat Val Kilmer zoveel grapjes maakte.

The Three Musketeers
In the Mouth of Madness

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*