Trolljegeren

Jaar: 2010
Land: Noorwegen
Regie: André Øvredal
Score: ★★★☆☆
 

“The greatest movie of our time is Norwegian,” brult de trailer van Trolljegeren (Trollhunter) in een weinig subtiel font met dito formaat. “Een best aardige film,” had er beter kunnen staan, maar daarmee lok je misschien minder mensen. Hand-held camera’s van hobbyende scholieren zijn elf jaar na The Blair Witch Project zulke oude koek dat het bijna gênant is. Streep dat bijna trouwens maar door als er bij vermeld wordt dat het hier ik weet niet hoeveel uur ruwe filmbeelden betreft die na onderzoek als authentiek zijn beoordeeld.

En dan het onderwerp… trollen? Kom op man! Goed, in een land waarin we een griezelkomische verfilming over kindervriend Sint Nicolaas maken, moeten we niet moeilijk doen over schromelijke onzin uit andere landen. Maar net als die hele toestand met donkere mannetjes die vanuit Spanje met een boot vol cadeaus komen varen om ze hier in schoorstenen te gooien, kan een beetje fantasie geen kwaad bij het kijken naar trollen.

Trollen – om nauwkeurig te zijn, de bergtrollen – kunnen zo groot worden als flatgebouwen, maar er is geen Noor die ze ooit heeft opgemerkt. Nu zijn Noren tamelijk gesloten, maar in Trolljegeren krioelt het werkelijk in het ganse land van de domme, steenetende wezens. Ze duwen hele bossen om, eten schapen en geiten op en veranderen in grote hopen steen of exploderen zonder dat iemand vraagtekens zet bij wat er van ze overblijft.

 

Voor wie dan nog niet is afgehaakt heeft Trolljegeren een portie quasi-wetenschap in petto waar je broek van afzakt. En toch is het een leuke film. Samen met trollenjager Hans, die heel wat afkankert over zijn waardeloze baan, trekt een ploeg jonge filmmakers de Noorse bossen en bergen in. Het levert prachtige plaatjes op van besneeuwde bergen, verregende natuur en stinkend trollenslijm.

Niet iedereen is blij met de plotselinge aandacht voor trollen. Overheidsinstantie TSI zet al sinds mensenheugnis alles op alles om het bestaan van de monsters geheim te houden. “Vindt u het dan niet raar dat de elektriciteitsmasten in een grote cirkel om Dovre heen lopen, zonder ergens heen te gaan?”, proberen de filmmakers nog. Ja, eigenlijk wel, maar wie staat er ook bij stil dat het eigenlijk gigantisch uitgevallen schrikdraad betreft om trollen in toom te houden?

Cube
Lesbian Vampire Killers

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*