Tropic Thunder

Jaar: 2008
Land: Verenigde Staten van Amerika/Verenigd Koninkrijk/Duitsland
Regie: Ben Stiller
Score: ★★☆☆☆
 

Ben Stiller wisselt schijnbaar moeiteloos fantastische films als Dodgeball: A True Underdog Story en Zoolander af met gedrochten als Meet the Fockers. Enige consistentie kan de beste man dus niet worden verweten, in tegenstelling tot Jack Black. Die heeft nog nooit een leuke film gemaakt. Toch trapte ik er opnieuw in en gaf het duo met Tropic Thunder weer een kans.

Echt verrassend is het niet dat Tropic Thunder een met veel flair gebrachte film met aardige ideeën is, die maar zelden echt grappig wil worden. De meer memorabele momenten komen niet op het conto van Stiller en Black, maar zijn te danken aan glansrollen van Tom Cruise als verwaande rijke stinkerd en een bruin geschminkte Robert Downey Jr. die helemaal los gaat.

Een groepje verwende acteurs schiet in Vietnam de duurste oorlogsfilm ooit gemaakt, maar ligt na vijf draaidagen al een maand achter op schema. Met een aan harddrugs verslaafde Black, een Australiër met een identiteitscrisis en macho Stiller wil het allemaal niet vlotten, dus de enige optie is om het allemaal wat echter te maken. Een idee wat met de eerste dode binnen een minuut ook een keerzijde blijkt te hebben.

 

De sterrencast laat zich echter niet zo makkelijk foppen en meent dat alles nog altijd volgens script gaat. Hopeloos verdwaald in de Gouden Driehoek belanden ze in heroïneproducerend Laos. Alleen in achterlijke gebieden als hier zijn de mensen fan van Stiller en Black – een staaltje zelfspot dat de film niet weet te redden. Dat de Laotianen idolaat zijn van een debiel spelende en een flatulente acteur helpt hen in het drugskamp ook bar weinig.

Ben Stiller heeft goed naar Tour of Duty gekeken en geluisterd, maar geeft door alle regels van de goede smaak aan zijn laars te lappen een geheel eigen draai aan het uitgemolken Vietnamconcept. Geen beste draai uiteraard, maar gelukkig zijn er explosies. Veel, heel veel explosies. En teksten als “I don’t read the script. The script reads me.”

Zwemmen in Zeven Zeeën
Valhalla Rising

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*