Tucker & Dale vs. Evil

Jaar: 2010
Land: Canada
Regie: Eli Craig
Score: ★★★★☆
 

“Daar stonden we dan, rustig een paar klusjes bij ons vakantiehuisje te doen, toen uit het niets allemaal krankzinnige studenten op ons af renden. Eén van ze sprong zo met een grote boog de houtversnipperaar in. Een andere spietste zich op een staak die hij bij zich had. Als je het niet gelooft kun je het aan het meisje vragen dat we binnen hebben. Nou ja, later dan, want ik heb haar bewusteloos geslagen met een schep. Per ongeluk.”

Boerenpummels Tucker en Dale hebben de schijn tegen zich. Met hun zeis, kettingzaag en houthakkersblouse lijken ze zo weggelopen uit de karrenvracht slashers waarin stadse rakkers te maken krijgen met de inteelt die het zuiden van de Verenigde Staten bewoont. Dat hun vakantiehuisje vol macabere kunstwerken van botten en krantenknipsels over lugubere moordzaken hangt helpt ook niet echt.

Tucker en Dale zijn schatjes – Dale houdt zelfs niet van vissen – maar dankzij hilarische misverstanden wordt Tucker & Dale vs. Evil al snel een bloederige slasher waarin de studenten bij bosjes vallen. Niet uitkijken wanneer je door het bos rent, klungelen met de veiligheidspal van een pistool, nog niet verholpen gebreken in het vakantiehuisje en het dodental loopt al gauw aardig op.

 

Tucker & Dale vs. Evil toont niet alleen creativiteit in de uiteenlopende manieren waarop mensen het loodje leggen; ook de misverstanden die het tweetal een slechte naam bezorgt zijn knap bij elkaar verzonnen. Dat begint al wanneer een vriendelijke agent het tweetal in nogal beschamende positie in hun pickup truck betrapt. Maniakaal lachen wanneer je een praatje met een knappe meid probeert aan te knopen werkt evenmin in je voordeel.

Vijftien jaar geleden vond ik Halloween en Friday the 13th behoorlijk amusant, maar de slasher is een subgenre waar je snel uitgroeit. Gelukkig kan het dus ook anders. Tucker & Dale vs. Evil doet wat mij betreft voor slashers wat Shaun of the Dead voor zombiefilms deed: na de romantische komedie met zombies is er nu een romantische komedie met een massa doden.

Rubber
Susa

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*