Turbo Kid

Jaar: 2015
Land: Canada/Nieuw-Zeeland/Verenigde Staten van Amerika
Regie: François Simard, Anouk Whissell en Yoann-Karl Whissell
Score: ★★★☆☆

trk1Coming soon to a wasteland near you! Het wasteland in kwestie is de braakliggende Canadese provincie Québec, waar het filmen van Turbo Kid nooit veel gekost kan hebben. Een groen filtertje erover en het kale maartse landschap ziet er gelijk behoorlijk dystopisch uit. Rotsen, gelig gras en modderpoelen. Oh ja – en crossfietsen natuurlijk.

Want hoe zorg je voor puike actiescènes als je geen Canadese dollar te makken hebt? Vraag al je vrienden hun oude BMX van schuur te halen! Het komt de authenticiteit van de neppe 80’s look volledig ten goede: de fietsjes sluiten naadloos aan bij de plastic pakjes, felgekleurde make-up en als tuindecoratie dienst doende flamingo’s.

De bespottelijke crossfietsachtervolgingen komen de geloofwaardigheid van Turbo Kid wat minder ten goede. Want na een ramp die de wereld (of toch ten minste Canada) voorgoed veranderd heeft, is zo’n beetje alle praktisch toepasbare technische kennis vergeten die de mensheid ooit had. Op transportvlak houdt men het dus noodgedwongen bij de fiets, terwijl de snoodaard Zeus echter een machine heeft verzonnen die water destilleert uit menselijke ledematen.

trk1Water mag dan schaars zijn, aan een dekseltje op de gehaktmolen hebben Zeus en zijn bende nog nooit gedacht. Metershoog spatten de fonteinen van bloed in het rond; daarmee kostbaar bloed verspillend over toeschouwers, toekomstige slachtoffers en het als arena dienst doende leegstaande zwembad. Nu wordt er ook niet gekeken op een mensenleven meer of minder. En over de toedracht van de apocalyps wordt al helemaal met geen woord gerept.

Wat een smiecht, die Zeus. Gelukkig hebben we The Kid (later: Turbo Kid) en zijn bevallige robotvriendin Apple nog. Met geïmproviseerde wapens als een gnomestick en aan elkaar geducttapete hamers kan dat eigenlijk haast niet fout gaan. En de crossdietsen uiteraard. Even vlotte als simpele science fiction, aangekleed met het nodige bloedvergieten.

Le tout nouveau testament
Aaskereia - Dort, wo das alte Böse ruht

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*