12

Jaar: 2007
Land: Rusland
Regie: Nikita Mikhalkov
Score: ★★★★★
 

Is het tijdelijke betovering, of zou het echt zo kunnen zijn? Is 12 de beste film die ik ooit heb gezien? En zo ja, hoe kan het dat een tweeëneenhalf uur durend verhaal over twaalf mannen die met elkaar discussiëren in een gymzaal je zó kan grijpen? Een verhaal waarin uitgewijd mag worden, waarin beelden de tijd krijgen om te bezinken en waarin geen van de mannen, hoe haastig ook, kan vluchten voor dit hele verhaal verteld is?

Nikita Mikhalkov haalde het alweer ruim een halve eeuw oude 12 Angry Men van Reginald Rose uit de kast, stofte het verhaal af en stak het in een onmiskenbaar Russisch jasje. Een remake heet dat dan, maar niets is minder waar. De versie van Mikhalkov – één van de twaalf juryleden – is geen duffe herhalingsoefening, maar een gepassioneerde film die op het oog nergens anders dan in Rusland zou kunnen spelen.

Twaalf juryleden krijgen de opdracht te beslissen over het leven van een Tsjetsjeens kind. De aanklacht: moord op zijn pleegvader. Schuldig betekent levenslang in de Moskouse gevangenis; onschuldig betekent uiteraard vrijlating. Wat de jury ook beslist, het moet unaniem zijn. Een formaliteit, want de jongen riep dat hij zijn pleegvader ging vermoorden en getuigen hebben hem zien vluchten.

 

Daar komt bij dat de juryleden na drie dagen alle bewijsstukken voorgelegd te hebben gekregen graag snel naar huis willen. Werk dat niet wacht, optredens, lange reizen en vriendinnen met dikke tieten maken dat elf van de twaalf aanwezigen meteen hun hand opsteken: de Tsjetsjeen is schuldig. Maar elf van de twaalf is niet unaniem. Eén hand gaat bibberend omhoog voor onschuldig, hoewel deze man eigenlijk denkt dat de jongen wel degelijk een moordenaar is.

Het aanvankelijke onbegrip slaat na verloop van tijd om in kritisch nadenken over wat als een voldongen feit werd beschouwd. Eén voor één geven de twaalf mannen in de gymzaal zich meer en meer bloot en komt boven water wat hun beweegredenen waren om schuldig te stemmen. Belangrijker nog, speculaties omtrent de moord en reconstructies volgen. Een unaniem besluit blijft echter de voorwaarde voor het vonnis en dat blijkt moeilijker dan het noteren van een score voor 12.

Extreem veel pech in extreem weinig tijd
Varg Veum – Bitre blomster

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*