Twixt

Jaar: 2011
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Francis Ford Coppola
Score: ★★☆☆☆
 

Soms is het goed om eens geheel onbevangen aan een film te beginnen. Niet te weten wie de regisseur is, waar de film over gaat en het allemaal over je heen te laten komen. Soms is deze benaderingswijze alleszins af te raden. Bovendien had ik Twixt blijkbaar al eens opgezocht. Het verhaal maakte alleen dusdanig weinig indruk dat ik dit alweer vergeten was.

Een nogal vadsig geworden Val Kilmer speelt de tweederangs horrorauteur Hall Baltimore met wiens carrière het gelukkig niet veel verder bergaf kan gaan. Met zijn laatste filmhit stammend uit de tijd dat er nog VHS-recorders werden gebruikt is Kilmer wat dat betreft perfect gecast voor deze rol, maar twee keer min maakt niet altijd plus. Kilmer speelt tamelijk humorloos en is in de scènes waar Baltimore dronken is ronduit vervelend.

Het verhaal biedt mogelijkheden genoeg, maar ook regisseur Coppola past naadloos in het rijtje Baltimore – Kilmer. Dracula uit 1992 was goed en ik heb mensen positieve dingen horen zeggen over Apocalypse Now en The Godfather. Niet positief genoeg om ze ook daadwerkelijk te gaan kijken, maar toch. Ach, het kan ook bij Coppola in ieder geval niet veel verder bergaf na Twixt.

 

Twixt probeert een tamelijk gotisch sfeertje te creëren, maar dat valt niet mee in een klein Amerikaans stadje. De winkeltjes met hun bekrompen uitbaters, de stoffige bibliotheek en de wat onheilspellende klokkentoren met zeven zijkanten maken nieuwsgierig, maar het gaat rap de verkeerde kant op zodra de surrealistische droombeelden van Baltimore hun intrede doen in de film.

Baltimore droomt over een oud hotel waar twaalf kinderen werden vermoord en over het overlevende meisje dat best wel eens een vampier zou kunnen zijn. Sheriff Bobby LaGrange toont een meer dan vanuit zijn professie noodzakelijke belangstelling voor de moordzaak die zijn stadje ooit in de greep hield en wil er samen met Baltimore over schrijven. Met een masterclass schrijven van Edgar Allen Poe in zijn dromen zit het uiteindelijk wel snor met Baltimores nieuwe boek. Van Twixt zelf kan dat helaas niet worden gezegd.

Елена
Wij rijden liever om

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*