Two-lane Blacktop

Jaar: 1971
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Monte Hellman
Score: ★★☆☆☆
 

Lange broeken en korte ritjes zijn voor mietjes. Hoewel de hoofdpersonen uit Two-lane Blacktop lak hebben aan het eerste criterium van deze stelling, zijn ze zeker niet wars van flinke stukken rijden. Zo ver als zeg een Zeven Zeeën Tour hoeven ze niet, maar een race van het zuidwesten van de Verenigde Staten naar Washington D.C. is ook niet mis.

Alles draait om de auto’s in Two-lane Blacktop. Dat het niet om de inzittenden gaat blijkt al uit het feit dat geen van de karakters een naam heeft: The Driver, the Mechanic en the Girl, lezen we op het scherm. Gesprekken tussen de eerste twee zijn spaarzaam en gaan over auto-onderdelen. Wat de functie van het meisje is blijft vaag.

Een klassieke roadmovie heet dat dan, want het enige wat er de hele film lang gebeurt is onderweg zijn. Zelfs de race doet er nauwelijks toe. Wie uiteindelijk wint wordt niet duidelijk en de uitdagers lijken op elk tankstation met elkaar af te spreken om bij te kletsen. Nu mag uit mijn reisverhalen naar voren komen dat ik er wel van hou om kilometers te maken op de snelweg, maar het moet wel ergens heen gaan.

 

Het grootste pluspunt aan Two-lane Blacktop was de versie die Wybren had gevonden. Rechtstreeks van tv opgenomen en gekopieerd van VHS pikten we zelfs nog een reclame uit lang vervlogen dagen mee. Nachtscènes verdronken in onnavolgbaar zwart en de zeldzame dialogen waren slechts met uiterste concentratie te volgen. Pure nostalgie.

Van alle technische opmerkingen kon ik uiteraard geen chocola maken. Geen onoverkomelijk bezwaar als er ook een verhaal in de film zou zitten waar ik mijn aandacht op had kunnen richten, maar meer dan oeverloos rijden wordt er eigenlijk niet in beeld gebracht. Aan het eind leek ook regisseur Hellman zich geen raad meer te weten met Two-lane Blacktop, wanneer vlammen het beeld verteren. Dan liever zelf weer achter het stuur gekropen.

Le cerveau
Thraciërs, Daciërs, één pot nat

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*