Tyrannosaurus Azteca

Jaar: 2007
Land: Verenigde Staten van Amerika
Regie: Brian Trenchard-Smith
Score: ★★☆☆☆
 

Aan goede films geen gebrek, maar met Sietse over de vloer opteerden we voor Tyrannosaurus Azteca, in de volksmond nog welluidender Aztec Rex genoemd. Een televisiefilm gemaakt voor Sci-Fi Channel, gefilmd op de hagelwitte stranden van Hawaii. Dan weet je dat je echte bagger in handen hebt, dus hier mochten bier en chips niet uitblijven.

Aztec Rex werd door regisseur Trenchard-Smith genoemd in het Ozploitation-themanummer van Schokkend Nieuws. De beste man leek er nog trots op te zijn ook. De film werd ‘straightfaced splendidly silly’ genoemd, een zomerspektakel maar dan wel in serieuze, klassieke stijl. Met veel bloed en bil. Pardon? Hebben we het hier over dezelfde film?

Vanaf het moment dat het doortrapte beest in beeld komt, zijn de termen serieus en klassiek bepaald niet meer van toepassing. De dinosaurus lijkt gecopy-pasted te zijn uit een computerspelletje – en dan niet eens zo’n nieuw spelletje ook. We zagen bovendien veel meer openingen voor meer bil en wellicht nog wat meer, met al die junglemeisjes die vrolijk in lendendoek door het regenwoud dartelen. En bloed? Tsja, het computermonster had inderdaad wel eens rode vlekken onderaan zijn bek zitten, maar de vreetpartijen van het roofdier hadden veel grafischer in beeld gebracht kunnen worden.

 

Een prul van een film dus, waarop we ondanks de lovende woorden van Trenchard-Smith al wel geanticipeerd hadden. Was het geld op en moesten de CGI-beelden aan het eind hals over kop door de buurjongen in elkaar geknutseld worden? Het zou best kunnen, want er was niet eens geld voor overtuigende pruiken. De lange, zwarte haardos van de Spanjaarden dreigt bij elk zuchtje wind in de Stille Oceaan te verdwijnen. De tempel van de Inca’s (want ondanks de titel refereren de mannen van Cortez aan het Incarijk, wanneer ze het over de wilden hebben) lijkt opgebouwd te zijn uit de oude badkamertegeltjes van één van de crewleden.

Uitstekend vermaak voor zo’n avondje met bier en chips dus. Ontdekkingsreiziger Cortez is bij velen welbekend, legt de voice-over aan het begin van Tyrannosaurus Azteca uit, maar wat jullie niet weten is dat dit sympathieke heerschap al eens eerder in Amerika was en het toen bepaald niet makkelijk had. Hij heeft die hele dinosaurustoestand gewoon geheim gehouden! De eervolle Rios besluit het ontdekkingsreizen te laten voor wat het is als hij ziet dat hij ook met monsters kan vechten en wilde meisjes onder de lendendoek mag voelen. De moraal? In verre landen kun je het best naar je zin hebben, als er maar niet zoveel van die vieze beesten zouden zitten.

Ariel
Дневной дозор

2 Comments

  1. En dan te bedenken dat dit is niet de slechtste film is die Brian Trenchard-Smith heeft geregisseerd…

    heb net een poging ondernomen om DC 9/11 – time of crisis te kijken, maar heb gefaald, omdat ik uiteindelijk besloot dat wansmaak 1 ding is, maar het wel leuk moest blijven.

    Aan de andwere kant: als je een kijkje wilt nemen in het brein van een republikein (catchy rijmpje), kijk dan eens een kwartiertje van dit propagandistisch meesterwerkje van meneer Smith!

  2. vergeet niet dat na iedere vreetpartij van het monster het zo’n honger had van al dat vleesch, dat het de hele tijd uit een met algen begroeide poel moest drinken. Dit was te concluderen uit het feit dat het bij iedere volgende aanval een viesgroene muil had ware het een vraatzuchtige vegotarier. Met 2 sterren zijn we nog aardig, maar dat komt door de sproetjes natuurlijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*