Underworld

Jaar: 2003
Land: Verenigde Staten van Amerika/Duitsland/Hongarije/Verenigd Koninkrijk
Regie: Len Wiseman
Score: ★★½☆☆
 

“Volgende keer kijken we weer gewoon een vampierfilm,” mopperde ik na het zien van het teleurstellende 4. Als er dan een paar dagen later een vampierfilm op tv komt, moet je niet flauw doen. Ook al is het dan zo’n nieuwerwetse, waarin de bloedzuigers niet persé lelieblank zijn en waar ze midden in de stad wonen, in plaats van in een sinistere burcht ergens op een bergtop.

Het lijkt nog even goed te gaan. Underworld begint met hoogdravend gewauwel over epische vetes. Bij elitaire en arrogante vampiers hoort wollig taalgebruik, want voor harde actie moeten we bij andere horrorhelden zijn. Zoals weerwolven, bijvoorbeeld. En die doen ook mee in deze horrorvergaarbak.

Nou ja, horrorvergaarbak… Underworld is eerder een actiefilm, opgehangen aan een kapstokje van horror. Dat de vampiers in een stad wonen is tot daar aan toe, zolang het Hongaarse steden zijn die het geheel een authentiek tintje verlenen. Dat de weerwolven daar ook wonen frappeert mij meer. Weerwolven sluipen rond in bossen en trekken vervolgens meters darmen uit krijsende slachtoffers. Weerwolven zijn geen brede negers met lerer jassen die in metrostations ruzie zoeken.

 

En weerwolven horen al helemaal niet met automatische geweren te schieten. Op vampiers. Met patronen waarin daglicht is gevangen. Want dan gaan de vampiers terugschieten met zilveren kogels en krijg je behoorlijk standaard vuurgevechten die de romantiek van beide griezelcreaturen om zeep helpen. Dat de vrouwelijke vampiers latex broeken dragen met kek opbollende bilpartij doet daar niets aan af.

Al met al doet Underworld denken aan Van Helsing; nog zo’n farce van een horrorfilm. Niet te geloven dat dit hersenloos geweld nog moest worden opgevolgd door Underworld: Evolution. Underworld is een prachtig vormgegeven, maar slaapverwekkende verkrachting van klassieke griezelvertelsels, waar ik misschien gewoon te oud voor ben. Of te conservatief. Of beide, zoals vampierbaas Viktor. Vroeger was alles nu eenmaal beter.

300
4

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*